Málo zelí a cibule. Sucho poškodilo zeleninu, bez závlah a dostatku pracovníků zmizí z polí

Pěstitelé ve Zlínském kraji u některých druhů místy zaznamenali až osmdesátiprocentní ztráty.

Ředitelka Agrární komory Uherské Hradiště Dagmar Gracová uvedla, že dlouhodobá sucha nejvíce poškodila zelí a cibuli. Tam někteří pěstitelé hlásí již zmíněné až osmdesátiprocentní ztráty.

U další zeleniny jako jsou papriky, okurky, mrkev, tykve je úroda nižší o zhruba třetinu.

Majitel Talašova zahradnictví v Tlumačově Jiří Talaš uvedl, že kvůli chybějící vodě nenarostly hlávky zelí. A proto místo obvyklých pěti kilogramů váží hlávka pouhá dvě kila. Situace by podle něj měla být lepší u úrody, která je ještě na polích a budou ji sklízet až v listopadu.

Olšava, Vlára i Dřevnice jsou na suchu. Valašské Klobouky i Uherský Brod chtějí sbírat dešťovou vodu

Sucho. Ilustrační foto.

Povodí Moravy eviduje na třetině měřicích míst z 200 dosažení hranice sucha. Radnice už připravují projekty na šetření vodou.

Zemědělci říkají, že bez zavlažování nebude možné zeleninu pěstovat. To ale není ten hlavní problém. Ten zdaleka největší je v nedostatku pracovní síly. Zelenina totiž vyžaduje vysoký podíl ruční práce a sehnat dneska pracovníky na manuální činnost je skoro nemožné.

Podle Dagmar Gracové by tak v krajním případě opět mohly obsadit pole obiloviny nebo řepka. Ty nejenže nejsou tak náročné na ruční práci, ale navíc jsou tyto plodiny vyšlechtěné tak, že si zemědělci mohou vybrat odrůdu, která je odolnější proti suchu.

S nedostatkem zeleniny se musí vypořádat i zpracovatelé. Jaké potíže jim to působí, vysvětluje Petr Kopáček, mluvčí společnosti Hamé, která každoročně zpracovává 30 tisíc tun zeleniny.

Hamé snaží suroviny odebírat od českých pěstitelů, což je pro ně ekonomicky výhodnější. Letos je ale podle Kopáčka veškeré zeleniny podstatně méně, takže ji budou muset ve větší míře dovážet. Společně s vyššími výkupními cenami tuzemské zeleniny, ale i rostoucím cenám energií, obalových materiálů nebo dopravy to povede ke zvýšení cen některých výrobků.

Spustit audio

Související