Malebná barokní kaplička u Mysločovic připomíná příběh obchodníka, který se ubránil lapkům

7. únor 2019

Obec Mysločovice se nachází zhruba třináct kilometrů západně od Zlína. Jejím patronem je svatý Jan Nepomucký, kterému je zasvěcena i malebná barokní kaplička stojící v polích nedaleko obce. Její historie je spojená s příběhem holešovského obchodníka Jana Tomaštíka.

 

Ten se prý kdysi vracel se svými lidmi z jarmarku v Uherském Hradišti a cestou se zastavil v Mysločovicích v hospodě. Když platil útratu, všimli si někteří místní „veselí“ hosté jeho peněženky nadité penězi. A domluvili se a kus za obcí směrem k Holešovu kupeckou karavanu přepadli. Nicméně kupec Tomaštík a jeho lidé byli na tyto situace připravení, lapkům se ubránili a zahnali je.

A protože Jan Tomaštík s sebou vždy nosil obrázek svého patrona svatého Jana Nepomuckého, věřil, že právě on je pomohl uchránit před okradením. Z vděčnosti k tomuto světci pak odkoupil od obce 75 arů půdy a na místě přepadení dal v roce 1730 postavit kapličku zasvěcenou právě svatému Janu Nepomuckému.

„Cesta ke kapličce sice není nijak značená, ale je snadné se orientovat. Z centra Mysločovic zamíříte po silnici vedoucí do Lechotic a na konci mírného stoupání odbočíte vlevo mezi domy. Zanedlouho dojdete k posledním domům a budete pokračovat zhruba 400 metrů po polní cestě ke kapli,“ popisuje Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. 

Malebná barokní kaplička zůstává uzavřená, ale v půlce května se ke kapli každý rok vypravuje liturgický průvod s hudbou. Místní se obléknou do krojů a u kapličky pak probíhá krátká pobožnost.

Mysločovice leží na okraji Hané, projíždí se jimi cestou z Holešova do zlínské části Malenovice. V historických záznamech je obec zmiňována od konce 14. století, většinu času spadala pod holešovské panství Rottalů.

 

autor: Saskia Mišová
Spustit audio