Malé vily místo zahrádek na strmém svahu. Architekti navrhli v soutěži proměnu Žlutého kopce v Brně

Na Žlutém kopci v Brně by místo zahrádek mohly stát vilky nebo rodinné domy. Navrhují to architekti, kteří se svým návrhem uspěli v soutěži městské části Brno-střed. Její rada tento týden výsledky potvrdila.

Jedná se celkem o 35 hektarů půdy, kde teď mají lidé od města pronajaté zahrádky. Vedení městské části chtělo od architektů v ideové soutěži zjistit, jak lépe využít strmý svah s terasami po bývalé cihelně. Vítězný ateliér EA Architekti navrhl stavbu vilových domků, ke kterým povedou ulice z několika směrů.

„Jednak je to prodloužení ulice Vinařské, dále napojení na ulici Hlinky přibližně v místě výstaviště, propojení přes ulici Neumannovu, které by sloužilo spíše pěším a také napojení od Pivovarské ulice a z ulice Tomešovy,“ vyjmenovává starosta čtvrti Brno-střed Vojtěch Mencl z ODS.

Návrh od EA architekti obsadil v soutěži 1. místo

S architekty teď chce vedení městské části uzavřít další smlouvu a dohodnout se s nimi na zpracování podrobnějšího projektu, který by byl podkladem pro nový územní plán. Ten současný je z roku 1994, několikrát aktualizovaný, ovšem podle zákona přestane platit v roce 2022. Do tří let tedy musí Brno mít nový územní plán.

Žluťák bez zahrádek

Zahrádkáři tak do budoucna o své zahrádky přijdou, příprava ale ještě nejméně dva až tři roky potrvá. Bez územního plánu není možná. I když část plochy je určená pro zeleň a část pro bydlení. Vítězný architektonický tým ale se zelení počítá, dokonce míst pro stromy navrhnul víc, než bylo v původním požadavku městské části. Lokalita má být nově lépe propojená i s parkem na Žlutém kopci, respektovat ale bude i rozvojové plány onkologického ústavu. Architekti ve svahu navrhli také novou dominantu.

„To je taková zajímavá část řešeného území, která v současné době patří pivovaru, jsou tam podzemní sklepy – dříve tam zřejmě byly sklady piva. Je odsud nádherný výhled a soutěžní návrh zde jako jednu z možných inspirací navrhl sloupovou stavbu, takzvanou Salu Terrenu,“ doplňuje Mencl. Vedení městské části bude s majiteli pozemků v lokalitě i v sousedství jednat, stejně jako se zahrádkáři.

Architektonické soutěže

Radnice Brno-střed v minulých letech v architektonických soutěžích hledala i podobu takzvaného dětského centra a Moravského náměstí. Kvůli takzvanému dětskému centru – to je tvořené knihovnou, školkou nebo tělocvičnou – teď jedná radnice s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Řeší zároveň projekt pro územní rozhodnutí. Stavba sousedící se Žlutým kopcem blízko k Úvozu má stát asi 80 milionů korun. O dost blíž je plánovaná rekonstrukce Moravského náměstí. Na tu chce mít Brno-střed všechna povolení vydaná ještě letos tak, aby příští rok mohla přestavba začít.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související