Majitel Likérky Drak je vinen. Soud ho poslal na 11,5 roku do vězení

21. únor 2017

Majitele Likérky Drak Pavla Čanigu poslal Krajský soud ve Zlíně na 11,5 roku do vězení za krácení daně ve prospěch organizované skupiny. Desetiletý trest pak dostal distributor Robert Sedlařík. Za obchodování s nelegálním lihem od podnikatele Radka Březiny udělila soudkyně trest také čtyřem obchodním zástupcům, a to od dvou do čtyř let. Škoda je podle soudu víc než miliarda korun. Verdikt není pravomocný.

V Likérce Drak se podle obžaloby v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů nezdaněného lihu. Za roky 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit.

Škoda způsobená státu byla podle státního zástupce Roberta Henzela vyčíslena na 1,29 miliardy korun. Obžalovaní svých činů u soudu litovali. Majitel Likérky Drak Pavel Čaniga ale prohlásil, že byli jen zaměstnanci a zisky inkasovali šéfové skupiny, bratři Březinové.

Likérku Drak fakticky vlastnil a ovládal podnikatel Radek Březina, hlava lihové mafie, která údajně obrala stát na daních o 6,39 miliardy korun.

Čaniga vinu doznal, množství lihu popřel

Alkohol z nezdaněného Březinova lihu vyráběl podle obžaloby bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Pavel Čaniga. O distribuci se podle státního zástupce starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Verdana Robert Sedlařík.

Čaniga vinu doznal, ale množství lihu popřel. Uvedl, že lihoviny s etiketami Likérky Drak se vyráběly i jinde. Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim tak hrozila o třetinu vyšší horní hranice sazby - tedy 13 let a čtyři měsíce.

Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni bývalí obchodní zástupci Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Účast na obchodech s nelegálním alkoholem přiznali, hrozilo jim až deset let.

Pavel Čaniga v areálu likérky Drak

Soud Kováčovi uložil čtyři roky, Rozumkovi tři, Rybářovi 2,5 roku a Drekslerovi dva roky vězení. Čaniga a Sedlařík nesmí navíc deset let působit ve statutárních orgánech obchodních společností, Sedlařík ještě nemůže sedm let obchodovat s alkoholem. Obchodní zástupci dostali zákaz výkonu své profese na dobu od pěti do šesti let.

Jméno Likérky Drak zaznělo i v roce 2012 na počátku metanolové aféry. Její etiketa se objevila na barelech s otráveným alkoholem. Čaniga je označil za padělky a nabídl milion korun tomu, jehož informace povedou k odhalení výrobce otráveného alkoholu.

Čtěte také

Sedlařík dostal trest zahrnující i předchozí odsouzení na 5,5 roku za daňový únik a právě za podíl na kauze metanol. V jeho zlínském skladu totiž byl otrávený alkohol. Lihoviny označené etiketou Likérky Drak ale nevyrobila Likérka Drak.

Radek Březina je za nelegální obchody s lihem nepravomocně odsouzen k 13 letům vězení. Šesti obžalovaným olomoucký krajský soud uložil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou. Čtyři roky dostal bratr Radka Březiny Tomáš, jenž řídil Likérku Drak. Nižší trest dostal proto, že s policií spolupracoval. Kauza je u vrchního soudu. Většina obžalovaných se proti rozsudku odvolala, u některých podal odvolání státní zástupce.

Spustit audio