Mají jiné starosti než stromky. Chceme navodit kouzlo Vánoc, říká iniciátorka sbírky pro obce zasažené tornádem

10. prosinec 2021

Rodiny z obcí poničených tornádem na jihu Moravy dostaly zdarma vánoční stromky. Věnovali jim je soukromí pěstitelé i státní lesy. Vše zařídila jedna z dobrovolnic Barbora Zdráhalová, která na Podluží jezdí od června pravidelně pomáhat. Zajistila také několik palet ozdob a desítky kilogramů cukroví.

Stromků darovali pěstitelé více než 300. Je o ně velký zájem. „O všechno vánoční jsme přišli, vůbec nic z toho nezůstalo,“ popisuje paní Magda z Moravské Nové Vsi, že spolu se střechou vzalo tornádo veškeré vánoční dekorace. Kromě asi dvoumetrového smrčku si s dětmi přišla vybrat i ozdoby.

„Lidé si to zaslouží, mají jiné starosti, než řešit stromečky, vánoční ozdoby a pečení. Takže tímhle jim tu situaci ulehčíme a navodíme kouzlo Vánoc, které potřebují,“ popisuje iniciátorka celé akce Barbora Zdráhalová z Kroměřížska, která do obcí zasažených tornádem jezdí pomáhat nepřetržitě už od června.

Každá pomoc je dobrá

Pomáhá i pan Pavel, který se svou ženou Irenou a dětmi upevňuje strom na střechu jejich auta. Pojede s nimi také do Moravské Nové Vsi. „Každá pomoc je dobrá, v době Vánoc je strom symbol, pěkný dárek,“ říká.

Kromě cukroví, ozdob a drobných dárků dostaly rodiny také poukazy na wellness, masáže a nákup vitamínů.

autoři: Štěpánka Kadlečková , prh
Spustit audio

Související