Majetkový úřad zrušil aukci pozemků důležitých pro Velký městský okruh v Brně

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zrušil dražbu pozemků potřebných ke stavbě Velkého městského okruhu v Brně. Požádalo ho o to Ředitelství silnic a dálnic poté, co se informace o dražbě objevila na sociálních sítích. Prodávat se měl pás zahrádek v městské části Židenice, kde má vzniknout mimoúrovňová křižovatka.

„Státní instituce včetně Ředitelství silnic a dálnic mají ze zákona přednost jakýmkoliv jiným zájemcem. Pokud by ŘSD o pozemky požádalo, samozřejmě bychom je převedli. Tyto konkrétní pozemky jsme všem státním institucím nabízely v červenci 2019 a žádná z nich o ně neprojevila zájem,“ vysvětluje postup Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových jeho mluvčí Michaela Tesařová. Zrušená dražba přitom byla už pátým pokusem majetkového úřadu pozemky prodat.

Proč se o pozemky nepřihlásil budoucí investor stavby Ředitelství silnic a dálnic? „Bez takzvaného záborového elaborátu nebo geometrického plánu akce nelze pozemky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nabývat. Stavba zatím nemá ani územní rozhodnutí,“ říká mluvčí podniku Jan Rýdl.

Problém začaly obě instituce řešit až po tom, co na něj na sociálních sítích upozornil nezávislý židenický místostarosta Petr Kunc. Podle něj by v případě dražby hrozilo, že se pozemky dostanou do rukou spekulantů. Naráží tak na případ majitele pozemků, který léta blokoval stavbu okruhu v Brně na Žabovřeské ulici. A také na případ soukromníka, který koupil část vzletové dráhy na brněnském letišti a kraj jako vlastník letiště pak od něj pozemky koupil za několikanásobně vyšší cenu.

Spustit audio

Související