Má to mezi námi ještě cenu?

6. leden 2016

V každém vztahu to občas zaskřípe. Pokud je ale opravdu upřímná vzájemná vstřícnost, pokud si pořád ještě dokážeme věci vyříkat, partnera ocenit a pochválit, pak nové začátky, druhé šance a snaha o záchranu naději mají.

Psycholožka Petra Kasalová zastává ten názor, že zahodit všechno pěkné kvůli jakýmkoli neshodám a neochotě komunikovat, je škoda. Tím spíš v mnohaletém partnerství.

„A pokud nevíte, jak na to a jak s takovým stádiem vztahu naložit, nebojte se nechat si poradit. Pohled zvenčí, pohled jiného člověka než jste vy dva, už dokázal leccos vyjasnit.“

Dobrá vůle i taktika a strategie

Všichni víme, že pokud panuje oboustranná vstřícnost, pak stačí vlastně už jen konstruktivně komunikovat. „V žádném případě ale neútočit, neobviňovat a nepoukazovat na chyby partnera! Naopak vystihnout i jeho plusy, pochválit jej občas a pozor, jakkoli pozitivně dostat na svoji stranu,“ radí doktorka Kasalová ve vysílání.

Na vaše přání pak znovu nabídla i metodu z našeho předchozího pořadu na téma asertivní chování – metodu, která dokáže jednoduše zklidnit a uvolnit jak nás samotné, tak vlastně i partnera a celou situaci.

Předsevzetí – včetně těch partnerských

Začátek roku může klidně plnit roli hezkého nového startu, výchozího bodu pro cokoli. „Předsevzetí nejsou špatná věc. Jen ovšem musejí být reálná, splnitelná a dosažitelná. Dokonce i ve vztazích se nám mnohem líp plní cíle konkrétní. Buďte konkrétnější, než že si jen slíbíte Už se nebudeme hádat. Ani tady není vůbec od věci si předsevzít cokoli konkrétního společného pozitivního a hezkého. Něco nač se spolu můžete těšit. Anebo i to, že zkrátka spory a jejich příčiny s jistým odstupem zkusíte spolu řešit,“ doporučuje psycholožka.

Navíc hádka – když není výhradně destruktivní a bolestivá, situaci leckdy vyčistí. Nečekejme od ní ale nic navíc.

A pokud moc nejste na konzultace u terapeutů a rádců, i tak by se mohla občas hodit rada, která sama o sobě skýtá nadhled a odstup: Přece jen zkuste problémy někdy řešit „ve třech“ – tedy s lahví dobrého vínka!

autor: Bořek Volný
Spustit audio