Lžou jiní, tvrdí Hašek. Krajská ČSSD přijala jeho vysvětlení neexistující mluvčí

8. srpen 2016

Jihomoravský hejtman Michal Hašek předstoupil před předsednictvo krajského výkonného výboru ČSSD, aby jim objasnil kauzu „falešné mluvčí.“ Straničtí kolegové vysvětlení přijali. Předsednictvo také odmítlo zpochybňování kandidátky a Haška jako jejího lídra. „Lžou jiní, nikoliv já," řekl hejtman novinářům po zasedání. Jde podle něj o předvolební kampaň, jejímž cílem je jeho osobu znevěrohodnit.

Strana zelených a Piráti minulý týden vyzvali Haška k rezignaci na funkci hejtmana i na místo v čele kandidátky ČSSD. Vysvětlení se dožadovali také zástupci koaliční KDU-ČSL. Podle předsedy krajského výboru ČSSD Romana Hanáka jde ovšem o „pseudokauzu".

Diskusi o metodách mediální propagace Jihomoravského kraje rozpoutal článek MF Dnes. Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Z adresy několik let chodila médiím vyjádření Haška i avíza na akce s jeho účastí.

Údajné spojení s lobbistkou Mrencovou

Podle listu i podle svědectví bývalé oficiální mluvčí kraje Denisy Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala lobbistka Jana Mrencová.

Hašek a současná mluvčí kraje Eliška Windová poskytli médiím postupně několik různých vyjádření. Windová minulý týden uvedla, že kraj spolupráci s Janou Mrencovou nepopírá. Hašek v pondělí řekl, že kraj neměl přímou spolupráci s ní, ale s Marketingovým centrem Profil, které je podle médií s lobbistkou propojené.

Hašek také popsal smluvní zajištění spolupráce s agenturou, podle něj je vše v pořádku, přesto úřad ještě projde smlouvy a doklady prokazující výsledky spolupráce v oblasti propagace.

„Já jsem dnes (v pondělí) požádal ředitelku krajského úřadu, aby vyzvala příslušnou agenturu k okamžitému jednání k tomu, aby znovu prošli zdokladování příslušných smluv, tam, kde ta dokladace nebude dostatečná, bude agentura vyzvána k tomu, aby ji doplnila. Pakliže tak neučiní, krajský úřad bude požadovat navrácení adekvátní části poskytnutého plnění finančních prostředků," uvedl Hašek.

Spolupráce s Profilem podle něj trvá přibližně od roku 2010, hejtman ale dnes neuvedl, kolik peněz přesně kraj postupně vyplatil. Letos je to něco přes 400 tisíc korun včetně daně, nejde o propagaci hejtmana, ale kraje, řekl Hašek. Kraj podle něj šetří peníze za propagaci, protože na rozdíl od dřívějších metod neplatí za vydávání vlastního periodika.

‚Hnojometná kampaň'

Proutníkovou Hašek podle svých slov nezná. „Nevím, kdo to je, nevím, jestli existuje," uvedl hejtman. Potvrdil ale, že zná lobbistku Mrencovou.

Média v minulých dnech informovala také o smlouvách uzavřených s firmami napojenými na nepravomocně odsouzenou lobbistku. Objevily se také informace, že kraj platil za pozitivní články na portálech parlamentnilisty.cz a krajskelisty.cz.

Hašek už dříve označil kritické texty za výsledek „hnojometné kampaně předvolebně rozpoutané stranickým listem ANO".

autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio