Lymská borelióza je u nás nejčastější nemoc přenášená klíšťaty. Důležité je začít s léčbou včas

7. říjen 2021

Lymská borelióza (někdy též lymeská borelióza, lymská nemoc nebo lymeská nemoc) je infekční onemocnění postihující kůži, klouby, srdce i nervovou soustavu. Jedná se o nejčastější nemoc přenášenou klíšťaty, se kterou se na území České republiky můžete setkat.

Čtěte také

Specialistka v oboru infekčního lékařství MUDr. Eva Hanková z Oblastní nemocnice Náchod hovoří v naší radioporadně na téma: lymská borelióza.

Jaký byl výskyt lymské boreliózy v uplynulé letní sezóně? Jak vypadají počty nemocných v porovnání s minulými roky? Můžeme očekávat riziko nákazy ještě také na podzim?

I přesto, že byli někteří pacienti léčeni antibiotiky, vrací se k lékaři kvůli přetrvávající únavě, bolestem svalů a kloubů nebo problémům s pamětí.

Klíšťata jsou malí tvorové, kteří ovšem lidem dokážou způsobit velké zdravotní nepříjemnosti.

Čtěte také

Proti klíšťové meningoencefalitidě, která není tak častá, je možné se chránit očkováním. „Vřele doporučuji všem, aby se nechali očkovat. A nemusí pak řešit riziko, jestli člověk encefalitidu dostane nebo ne."

Další nemoc, která je naopak častá, je lymská borelióza. Proti té očkování není, ale je léčitelná antibiotiky. Její časná forma se objevuje v období od tří do třiceti dnů od nakažení v podobě barevných skvrn na kůži.

Počet nakažených osob klíšťovou encefalitidou v ČR v letech 2015 - 2017

Lymská borelióza je infekční onemocnění, které se může projevovat horečkou, bolestí svalů či únavou. Tyto chřipku připomínající příznaky se však nemusejí objevovat ve všech případech.

U pozdě objevené nemoci je léčba složitá

Každým rokem se infekcí přenášenou klíšťaty, lymskou boreliózou, nově nakazí kolem čtyř tisíc lidí. Pokud je onemocnění objeveno včas, až 70 % nemocných se s pomocí antibiotik vyléčí bez jakýchkoli následků.

Čtěte také

Nicméně bez včasné léčby může mít nemoc velmi vážné následky. Pokud onemocnění zůstává neléčeno, postihuje nervovou soustavu, srdce či klouby.

Pokud není borelióza včas nebo dobře léčena, může se během několika týdnů až měsíců vyvinout do chronické formy. Bakterie se v těle rozmnoží, utvoří hned několik ložisek, která se mohou kdykoli aktivovat.

Obrovským problémem je chronická neuroborelióza, kdy borrelie napadne nervový systém a postupně se přes nervové výběžky dostává do mozku. Produkuje neurotoxin, který je podobný botulotoxinu, a blokuje přenos nervových vzruchů. Tím může být narušena jakákoli funkce nervového systému, včetně center řídících paměť, emoce, kognitivní schopnosti.

MUDr. Eva Hanková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kromě očkování proti klíšťové encefalitidě pomůže i důkladná kontrola po příchodu z venku a v případě prvních kožních příznaků okamžité vyhledání lékaře.

Celou radioporadnu s MUDr. Evou Hankovou z Oblastní nemocnice Náchod nejen ohledně lymské boreliózy si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.