Lví hlava, Nadívaný králík a Polévka z droždí

Lví hlava
(recept zazněl v Apetýtu 29.května 2006)
200 g hovězího ořezu, 200 g vepřového ořezu, 1 vejce, sůl, chilli koření, 2 lžičky škrobu, 5 cl sójové omáčky, 5 cl dezertního vína, 1 pórek, 1 červená paprika, 1 kedlubna, sůl, vegeta, lžíce oleje

Maso jemně semeleme, osolíme, promícháme s vejcem a polovinou škrobu. Kedlubnu nakrájíme na jemné plátky, papriku a pórek na nudličky. Mleté maso rozdělíme na porce, utvoříme knedlíčky a na oleji je opečeme. Ve výpeku orestujeme zeleninu, mírně podlijeme a podusíme. Pak zalijeme zálivkou ze sójové omáčky, vína, zbytku škrobu, přidáme chilli koření, krátce prohřejeme a přelijeme na opečené knedlíčky. Podáváme s rýží.

Nadívaný králík
(recept zazněl v Apetýtu plus v sobotu 3.června 2006)
1 králík, 4 plátky prorostlé slaniny, 20 dkg salámu, 20 dkg žampiónů, 3 brambory, sardelová pasta, sklenka bílého vína, 10 dkg másla, lžíce hladké mouky, sůl, pepř, česnek, petrželová nať

Králíka potřeme uvnitř i na povrchu česnekem, osolíme a opepříme.
Příprava nádivky: Na strojku umeleme králičí játra, ledvinky a srdce, oloupaný salám, několik pokrájených syrových bramborů a žampióny, podušené na másle s petrželí. Osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.
Králíka naplníme, sešijeme otvor na břiše a celého králíka obalíme slaninou. Upečeme na 5 dkg másla. Podlijeme sklenkou bílého vína, přidáme sardelovou pastu. Ze lžíce hladké mouky a lžíce másla uděláme světlou jíšku a omáčku zahustíme.

Polévka z droždí
(recept zazněl v Apetýtu v pondělí 5.června 2006)
60 g droždí, 1 1/4 l vody, 25 g oleje, 30 g másla, 30 g hladké mouky, půlka cibule, mrkev, celer, pórek, kousek masoxu, kmín, sůl, petrželka

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme rozdrobené droždí a osmažíme, až zrůžoví. Zalijeme je vodou, přidáme světlou máslovou jíšku, polévku dobře rozšleháme a povaříme. Po chvilce přidáme jemně nakrájenou zeleninu, kmín, masox, osolíme a povaříme. Do hotové polévky vmícháme jemně nakrájenou petrželku. Podáváme s kostičkami osmažené žemle.

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.