Luštěniny rostou na každém kontinentu, kromě Antarktidy
Luštěné potraviny hrály v historii lidstva po mnoho let velkou roli, v poslední době ale z našeho jídelníčku mizí.
„V postní době naši předkové k luštěninám vzhlíželi v podstatě někdy i jako k záchraně svého života,“ míní v úvodu dalšího vydání Kuchařského čarování Petr Stupka. Tak jsou totiž luštěniny plné živin, vitamínů a minerálních látek.
Luštěniny hrály v historii lidstva po mnoho let velkou roli, v poslední době podle Petra Stupky ale z našeho jídelníčku mizí. Luštěnina jako taková přináší tělu stejnou kvalitu jako celozrnná obilnina a zároveň maso a umí doslova zázraky za minimální cenu. Například karbanátek z luštěniny, z fazolí, čočky, cizrny a podobně, je daleko výživnější, než stejně velký biftek z toho hovězího masa.
„Chuťově můžeme vést polemiku, že maso je maso, ale když si člověk zvykne a hlavně cenové rozdíly mezi masem a luštěninami, to je opravdu nebe a dudy,“ dodává Petr Stupka.
Více si poslechněte v Kuchařském čarování, stejně tak, jako následující recept.
Fazolový guláš s houbami
- 300 g červených nebo bílých fazolí,
- provensálské koření,
- mletý kmín,
- mletý zázvor,
- 250 g čerstvých nebo mražených hub,
- 150 g cibule,
- 150 g syrových oloupaných brambor,
- 120 g celeru,
- 80 g rajčatového protlaku,
- 100 g slaniny nebo kvalitní klobásy,
- 60 g sádla nebo oleje,
- mletá sladká paprika, sůl, cibulová nebo pórková nať
Fazole nejprve uvařte spolu s kořením. Na sádle nejprve osmahněte celer nakrájený na nudličky. Když se počne opékat přidejte asi polovinu hrubě krájené cibule a dál vše opékejte, až cibule zezlátne.
Tento základ zasypte sladkou paprikou a hned potom, co se paprika spojí s tukem vše zalijete trochou vody a přidejte rajský protlak. Následně vložte pokrájené houby a na maličké kostičky nakrájené brambory, osolte a okořeňte stejně jako fazole při vaření. Vše nejméně 15 minut zvolna duste.
Pak přidejte vařené fazole, případně ještě trochu podlijte a společně nechte asi patnáct minut dojít pod poklicí nebo v troubě.
Pokrm ozdobte rozpečenými kousky slaniny nebo klobásy a posekanou natí cibule nebo pórku. Kdo má rád může vše doplnit čerstvě nastrouhaným křenem, nebo jinak výrazně okořenit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.