Lupačkové vdolky dělané s láskou od Zdislavy Kuřinové
Recept od naší posluchačky z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Těsto:
1 kostka kvasnic, cukr dle chuti, 250 ml mléka, 600 až 700 g hladké mouky, špetka soli, 5 až 6 žloutků, 20 až 30 ml oleje.
Posypka:
Mletý mák a moučkový cukr (dle chuti).
Posypátko:
100 g másla, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g hrubé mouky.
Tvarohová nádivka:
250 g tvarohu, 1 žloutek, cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, citronová kůra.
Postup:
Z kvasnic, cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, sůl, žloutky, olej, cukr a vymísíme vařečkou.
Těsto necháme na teplém místě vykynout a potom rozdělíme na 3 díly. Potřebujeme 3 plechy - 1 díl na jeden plech.
Rozdělíme na jednotlivé vdolky a do nich můžeme položit libovolné ovoce: trnky, meruňky, rybíz, třešně, višně nebo ostružiny. Trnky posypeme mákem a ostatní varianty ovoce posypátkem. Kraje vdolků potřeme tukem.
A ještě jedna varianta - těsto rozdělíme na menší vdolky a ty můžeme plnit tvarohovou nádivkou. Zavineme a roztáhneme na plech. Povrch potřeme marmeládou nebo povidly. Posypeme posypátkem a kraje potřeme vajíčkem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.