Lupačkové vdolky dělané s láskou od Zdislavy Kuřinové

Recept od naší posluchačky z Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Těsto:
1 kostka kvasnic, cukr dle chuti, 250 ml mléka, 600 až 700 g hladké mouky, špetka soli, 5 až 6 žloutků, 20 až 30 ml oleje.

Posypka:
Mletý mák a moučkový cukr (dle chuti).

Posypátko:
100 g másla, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g hrubé mouky.

Tvarohová nádivka:
250 g tvarohu, 1 žloutek, cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, citronová kůra.

Postup:
Z kvasnic, cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, sůl, žloutky, olej, cukr a vymísíme vařečkou.

Těsto necháme na teplém místě vykynout a potom rozdělíme na 3 díly. Potřebujeme 3 plechy - 1 díl na jeden plech.

Rozdělíme na jednotlivé vdolky a do nich můžeme položit libovolné ovoce: trnky, meruňky, rybíz, třešně, višně nebo ostružiny. Trnky posypeme mákem a ostatní varianty ovoce posypátkem. Kraje vdolků potřeme tukem.

A ještě jedna varianta - těsto rozdělíme na menší vdolky a ty můžeme plnit tvarohovou nádivkou. Zavineme a roztáhneme na plech. Povrch potřeme marmeládou nebo povidly. Posypeme posypátkem a kraje potřeme vajíčkem.

Pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.