Litoměřické Muzeum Křišťálový dotek vás nechá nahlédnout do dlaní významných osobností

4. červenec 2020

Opravdoví pamětníci našeho „výletnického“ pořadu si možná vzpomenou, že jsme se před nějakými šesti lety byli podívat v Muzeu Křišťálový dotek u skláře Jana Huňáta. Nově byste tohle zajímavé muzeum našli v Litoměřicích na náměstí, hned vedle radnice. Navíc je v něm řada nových exponátů – křišťálových otisků dlaní významných osobností.

Jan Huňát je člověk, který snoubí špičkové řemeslo s uměleckým citem a jeho způsob snímání otisků dlaní a následného přenesení do křišťálového skla je dnes chráněným průmyslovým vzorem. V tichém úžasu tak můžete v muzeu obdivovat desítky dlaní známých osobností a můžete si je dokonce i osahat. Krátká videa navíc umožňují sledovat proces pořizování otisků i práci se sklem.

Ke každému otisku se váže příběh a také vzpomínka na setkání s mimořádnými lidmi. Bezpochyby k nim patří sir Nicolas Winton, který v roce 1939 zachránil 669 převážně židovských dětí z tehdejšího Československa před transportem do koncentračních táborů, protože zajistil jejich převoz do Anglie i následnou péči v rodinách. Mimochodem, pokud jste si na Hlavním nádraží v Praze v prostoru pod Fantovou kavárnou všimli repliky vagonových dveří s otisky dospělých rukou i dětských ruček na skle, pak vězte, že i to je dílo Jana Huňáta, které Nicolase Wintona připomíná.

Litoměřické Muzeum Křišťálový dotek

Skladatel Ennio Morricone dokonce k podpisu, který pak také tvoří součást výsledného otisku, připojil i notový zápis. Gene Simmons, člen skupiny KISS, překvapil zase velmi komplikovaným podpisem. A otisk dlaně hokejisty Patrika Eliáše působí natolik křehce, že ho návštěvníci připisují spíš klavírnímu virtuosovi.

Křišťálové dlaně doprovází i podpis osobnosti a některé exponáty jsou doplněny uměleckým ztvárněním typického atributu. Například dlaň Karla Gotta zdobí slavík, dlaň Bolka Polívky má jak královskou korunu, tak i červený klaunský nos. Dlaň Madeleine Albrightové obklopují siluety českého lva a amerického orla. A dlaň sira Nicolase Wintona obklopují iniciály všech zachráněných dětí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.