Líšeň, Židenice, Cejl a Husovický tunel. Dopravní omezení v Brně zkomplikují přes léto cestu městem

Poslední červnový víkend společně se začátkem prázdnin přinese komplikace v hromadné dopravě v Brně i na vlakových tratích v regionu. Tramvaje nepojedou například v Židenicích, Líšni nebo na Cejlu. Od pondělí 1. července bude také uzavřen Husovický tunel.

Léto v Brně bude ve znamení výluk a dopravních omezení. S komplikacemi musí počítat jak řidiči tak cestující hromadnou dopravu ve městě i ve zbytku kraje. Kde lidé narazí na změny?

Výluka v ulicích Cejl a Lazaretní

Prázdniny v MHD

První věcí, která se týká naprosto všech cestujících, je zavedení prázdninových jízdních řádů. Mění se především časy odjezdů a rozestupy mezi jednotlivými spoji na lince. Příkladem může být tramvajová linka číslo jedna. Ta v běžné pracovní dny vyjížděla z Řečkovic až 12x za hodinu. V pracovních dnech od 1. července to bude ale maximálně 8 výjezdů. Intervaly mezi spoji se proto na lince 1 prodlouží z pěti minut na sedm až osm. Změny se mohou dotknout i některých meziměstských autobusů nebo vlaků.

Největší výluky

Dvě největší výluky začínají na trase skrze Židenice a Líšeň a také na Cejlu. Dělníci budou pracovat na 2,5 kilometrovém úseku v Jedovnické ulici. Změna se dotkne především linky číslo 8 a 10. Výluku přibližuje provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl. „Linka 8 bude odkloněna v intervalovém prokladu s linkou 12 do smyčky Juliánov. Linka 10 bude ukončena na zastávce Krásného, takže zajistí i částečnou náhradní dopravu v dané oblasti, kde nepojede linka 8. Náhradní doprava do Líšně bude zajištěna posílením stávajících autobusových linek 55 a 78, na které budou nasazeny kapacitní kloubové autobusy.“

Tramvaje linky číslo 2 budou mít konečnou v zastávce Körnerova

Omezený provoz na Cejlu

Dopravní podnik chce letos dokončit opravu ulice Cejl. Zbývá opravit tramvajové pásy v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Soudní a Francouzskou. Tramvaje číslo 2 budou mít konečnou v zastávce Körnerova. Linka číslo 4, která běžně jezdí také přes Cejl, bude projíždět odklonem ulicí Rooseveltovou a Milady Horákové. Tramvaje na lince číslo 3 budou odkloněny ze zastávky Jugoslávská k Vozovně Husovice. S prázdninovým jízdním řádem, který začíná platit 29. června, končí provoz linky 11. Na svou trať se vrátí opět v září. Jediným spojením, které bude po Cejlu a v přilehlých ulicích jezdit, je náhradní autobusová linka.

Husovický tunel

Mimo stávajících uzavírek na silnicích začne v pondělí ještě oprava Husovického tunelu. Až 45 tisíc aut, které jím denně projedou, budou muset hledat jinou cestu. Objízdná trasa pro automobily do 3,5 tuny bude pro řidiče jedoucí na Svitavy vedena Merhautovou ulicí. Ve směru na Olomouc řidiči pojedou třídou Generála Píky. Pro nákladní auta je objízdná trasa stanovena v obou směrech přes ulice Drobného a Sportovní.

Opravy Ředitelství silnic a dálnic chystalo čtyři roky. Technologii v tunelech mění téměř po dvaceti letech. Aby bylo možné práce udělat komplexně, je potřeba zavřít oba tubusy. Na konci letních prázdnin tak budou mít tunely nové osvětlení, kabeláž, detektory nebezpečných látek, kamerový systém pro dispečink nebo senzory pro detekci jízdy v protisměru.

Problémy na železnici

Komplikace na železnici budou mít cestující od 2. července v úseku Moravské Bránice - Ivančice - Moravský Krumlov, konkrétně na lince S41. Na ni budou nasazeny autobusy náhradní dopravy.

autor: tip
Spustit audio

Související