Lidia Ostalowska: Vodové barvy

Reportážní román o ženě, která v Osvětimi malovala portréty vězňů pro Josefa Mengeleho.

Poslouchejte na Vltavě od 8. prosince 2014 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Jako smyšlený příběh by to působilo až příliš vykonstruovaně: Dvacetiletá brněnská židovka Dina Gottliebová se chce stát malířkou, přitahují ji animované filmy; ten ve své době nejslavnější, Sněhurku Walta Disneyho, viděla v předválečných kinech nejmíň desetkrát.

O rok později maluje Dina v koncentračním táboře Osvětim Sněhurku na zeď lágrového baráku, aby aspoň něčím potěšila dětské vězně, čekající na smrt. Místo trestu ji však čeká povýšení: Dina se stane kreslířkou, portrétující romské pacienty neblaze proslulého doktora Mengeleho. Maluje dokonce i samotného Josefa Mengeleho.

Přežije holocaust a po válce si v Americe vezme za manžela Arta Babbita, hlavního kreslíře filmové Sněhurky. Sama kreslí pro filmová studia – a o jejím životě dokonce nakreslili v osmdesátých letech komiks klasici tohoto žánru…

Nic z toho ovšem není vymyšlené – a o naprostou věrnost faktům dbala i polská spisovatelka Lidia Ostałowská ve svém reportážním románu Vodové barvy, jenž zachycuje příběh Diny Gottliebové od mládí až do pozdního věku, trpkého kvůli sporům s polskou vládou o její osvětimské akvarely.


Účinkují: Petra Bučková, Jana Kaločová, Aranka Lapešová, Martin Sláma a Ladislav Kolář

Autorka: Lidia Ostalowska Z vlastního překladu připravila: Lucie ZakopalováRežie: Radim Nejedlý

Připravilo Brno.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.