Lidé v Kojetíně si stěžují na nepořádek na vlakovém nádraží. Město situaci řešit nemůže

7. červen 2017

Na vlakovém nádraží v Kojetíně se cestující nejspíš moc komfortně necítí. Leží tam odpadky, není posečená tráva a nájemci z drážních bytů si krátí čas vandalismem. Pomoct by mohla oprava.

Úředníkům v Kojetíně na Přerovsku přicházejí desítky nespokojených dopisů. Lidé si v nich stěžují na nepořádek na vlakovém nádraží ve městě. Město ale situaci nijak řešit nemůže. Majitelem nádraží je totiž Správa železniční dopravní cesty. Lidem teď slibuje opravu nádražní budovy i jejího i okolí.

„Už je to tak několik let a je to čím dál horší. Běhají tu ti nepřizpůsobiví, kteří tady někde bydlí. Je to katastrofa. Večer to ani nemá cenu sem chodit. Teď se přestalo kouřit, tak už sem nechodí, ale vždycky sem k tomu bufetu chodívali,“ říká pan Martin, který cestuje přes Kojetín často.

Prochází kolem odpadků nebo střepů. Informační tabule jsou rozbité a nad jednou se ubytoval holub. Stížnostmi na nepořádek, ale také vandalismus nájemců bytů na nádraží, se podle místostarosty za ODS Miloslava Oulehly zabývá radnice pravidelně.

„Ti nám tady dělají velkou neplechu. V zimě se nám vstupní hala mění na sportovní halu, kde hrají fotbal, mezi kolejemi hrají na schovávanou, obtěžují lidi, kteří přijíždějí a odjíždějí,“ říká.

Nádraží v Kojetíně je v neutěšeném stavu

Zastupitelé na nádraží posílají hlavně ráno a večer hlídky městské policie. Do oprav budovy a jejího okolí se ale město pustit nemůže, protože patří Správě železniční dopravní cesty. Ta rekonstrukci plánuje.

„V těchto dnech zahajujeme proces přípravy projektové dokumentace. Se samotnou realizací počítáme v roce 2019. Náklady na rekonstrukci by se mohly pohybovat ve výši přibližně 52 milionů korun,“ říká mluvčí správy Kateřina Šubová.

Areál nádraží je rozhlehlý a lidé si podle místostarosty stěžují třeba i na to, že není dostatečně udržovaný.

„Město není vlastníkem nádražní budovy ani pozemku okolo. Je tu vysoká tráva. Urgujeme to s odborem životního prostředí a panem starostou velmi často. Stane se, že to posečou až na dvacátý pokus,“ říká.

Stěžovatelé se tedy musejí obracet přímo na železniční správu.

Nádraží v Kojetíně je v neutěšeném stavu
autor: ahe
Spustit audio