Lidé v Brně se mohou učit zpívat spirituály a gospely. S písněmi pak vystoupí na koncertě

18. říjen 2013

Brnem v těchto dnech zní gospel. Až do neděle 20. října se totiž konají Brněnské gospelové dny. Vrcholem bude víkendová dílna pod vedením zkušeného zahraničního sbormistra.

Brněnské gospelové dny se letos konají už počtvrté a vždy s velkým ohlasem veřejnosti. Té nabízejí totiž víc, než jen poslech koncertů.

„Smyslem této akce je představit gospel jako žánr a hlavně si ten gospel zazpívat, nejenom poslouchat, protože zpívat je daleko zajímavější, je to intenzívnější prožitek,“ vysvětluje za pořadatele Zuzana Petlanová.

Nadšení právě tímto žánrem potvrzují i dva z účastníků akce, Simona a Jiří z Brna.

„Ta hudba je naprosto odlišná od klasické kostelní hudby, vlastně vtahuje posluchače dovnitř toho dění. Očekává se, že se zapojí tleskáním, dupáním, zpěvem, tancem, a to se mně na tom líbí,“ říká Simona.

„Dostal jsme se k tomu tak, že mě kamarád pozval na koncert a mně se to tak líbilo, že jsem po neděli začal chodit do sboru,“ přidává se Jiří.

Podtitul festivalu je Gospel pro všechny. Proto je veřejnosti otevřená i víkendová dílna se zkušeným zahraničním sbormistrem.

„Přijede Rune Herholdt, zkušený dánský sbormistr a zpěvák, který nás během víkendu naučí sedm songů, se kterými pak účastníci vystoupí v neděli na koncertě,“ dodává Petlanová.

Koncert začíná v 17 hodin v sále Břetislava Bakaly.

Spustit audio