Lidé si dnes připomínají válečné veterány, v Brně zasadí tisíc křížů s vlčím mákem

11. listopad 2019

Lidé si dnes po celém Česku připomínají památku válečných veteránů. Na oběti války i veterány budou vzpomínat i na jihu Moravy, například v Brně, Znojmě nebo Břeclavi.

V roce 1918 v 11 hodin ve vlakovém voze u severofrancouzského města Compiègne podepsali zástupci Spojenců a Německa příměří, které ukončilo první světovou válku. Tradice oslavy konce války vznikla již při jejím prvním výročí v roce 1919, kdy byl tento den, ještě jako Den příměří, připomínán ve městech států dohody. Od roku 1954 se pak Den příměří slaví, tak jak ho známe dnes, jako Den Válečných veteránů.

Proč je symbolem Dne veteránů vlčí mák?

Tradice má svůj původ v básni kanadského básníka Johna McCrae. Sám McCrae sloužil jako chirurg na západní frontě, kde viděl květy vlčích máků, které rostou na hrobech padlých vojáků. Tento výjev vtiskl do básně Na flanderských polích. K oslavě Dne veteránů a tedy i nošení vlčího máku se Česko připojilo až v roce 2001.

Podle dat ministerstva obrany u nás žije více než 14 tisíc válečných veteránů, z toho asi 340 je druhoválečných, zbytek pak novodobých- tedy těch, kteří absolvovali zahraniční mise po roce 1989, většinou v Afganistánu nebo na Balkáně. Péči o ně mají na starosti zaměstnanci speciálního odboru ministerstva. Bojovníkům z druhé světové války je 90 a více let. Využít mohou třeba přednostní objednání na specializovaná oddělení vojenských nemocnic, psychologickou pomoc nebo zvýhodněné pobyty ve vojenských ubytovacích zařízeních. Pečuje o ně také například Komunitní centrum pro válečné veterány v Brně nebo Československá obec legionářská, která se je snaží zapojit zpět do běžného života a zabránit tak jejich sociálnímu vyloučení.

Čtěte také

Skladba veteránů se postupně proměňuje, ubývá veteránů- seniorů a roste počet těch novodobých. A stát na to není připraven, alespoň podle Eduarda Stehlíka, který řídí odbor pro válečné veterány na rezortu obrany. Tvrdí, že ministerstvo a armáda by měly přidat v přípravě na péči o novodobé válečné veterány. Dosavadní odbor pro válečné veterány ministerstva obrany by bylo potřeba rozšířit a změnit na úřad, v jehož čele bude stát voják. Zvážit by se také měla výstavba nových domovů pro válečné veterány. Poukázal také na to, že odbor má sice 50 zaměstnanců, ale v popisu práce  mají starost o válečné veterány jenom čtyři pracovníci a to je málo.

Uctění památky válečných veteránů na jižní Moravě

V Brně se bude konat akce Tisíc křížů pro válečné veterány. Zájemci budou moci uctít památku veteránů umístěním dřevěných křížků se symbolem vlčího máku do trávníku před sochou vojáka na Moravském náměstí. Akce začíná hodinu po poledni. V plánu jsou také pietní akty na Ústředním hřbitově v Brně, ve Znojmě nebo Břeclavi. Zároveň mohou zájemci po celém kraji symbolicky vyjádřit úctu válečným veteránům koupí květu vlčího máku. Výtěžek z prodeje poputuje pro sbírku Paměti národa, která mapuje vzpomínky pamětníků po celé Evropě. Květy do klopy si lidé můžou kupovat až do 14. listopadu.

autor: Daniel Dvořák
Spustit audio