Lidé nosili oblečení pro Zátopka. Film připomene i jeho atletické začátky ve Zlíně

9. březen 2019

Zátopka a jeho ženu Danu budou hrát Václav Neužil a Martha Issová.

Lidé dnes mohli právě kvůli filmu Zátopek přinést kvalitní historické oděvy do zlínského zámku. Hledali jsme oděvy a doplňky od čtyřicátých do šedesátých let minulého století, říká kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková.

A film se bude točit také ve Zlíně.

Režisér David Ondříček připomene i sportovní začátky Emila Zátopka v Baťově atletickém klubu.

David Ondříček už natočil o Emilu Zátopkovi dokument, o filmu uvažoval delší dobu. „Prvotní impuls byl to, že mě zaujal příběh obyčejného kluka, který neměl žádný důvod stát se nejlepším atletem na světě,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín David Ondříček.

Ten uvedl, že se o filmu bavil dlouho s Danou Zátopkovou i přáteli Emila Zátopka. „Museli jsme si načíst o Zátopkově životě maximum a pak jsme to dávali dohromady,“ popisuje režisér.

Ondříček se natáčení ve Zlíně těší. Ve městě se tak bude točit jedna stěžejní událost v životě Emila Zátopka. Jde o jarní běh, Zátopkův první běžecký pokus. K údivu všech tehdy skončil těsně na druhém místě.

„Našli jsme ve městě dobová místa, točit budeme třeba mezi baťovskými domky a továrnou,“ říká Ondříček.

Část filmu bude vznikat také na zchátralém stadionu Za Lužánkami v Brně.

Lidé nyní nejenom ve Zlíně na výzvu štábu nosí dobové kostýmy i věci. Objevilo se tak třeba kolo, na kterém jezdil přímo Emil Zátopek.

Premiéru by měl fim mít před olympiádou v japonském Tokiu, která bude příští rok v červenci.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související