Lidé, kteří pomáhají folkloru. Ocenění mají výrobci opasků, bot, krojů ze Slovácka i výšivky ze Zubří

Další tři osobnosti se mohou pyšnit titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje.

Ocenění převzali výrobci krojové obuvi a opasků Petr a Zlatuše Hejdovi z Hluku, vyšívačka zuberských výšivek Marie Pyrchalová ze Zubří a Božena Habartová z Uherského Hradiště, která se věnuje šití krojových součástí.

Petr a Zlatuše Hejdovi z Hluku se zabývají výrobou opasků ke kroji, kterých dnes dělají přes osmdesát různých druhů. K tomu mají také výrobu obuvi ke kroji. Předlohou k šití jsou pro ně staré boty. Do jejich sortimentu patří více než sto tvarově, střihově i výzdobně odlišných typů krojové obuvi ze Slovácka i sousedních regionů.

Marie Pyrchalová se věnuje zuberské výšivce už přes třicet let.

Folklor je zábava, která mě drží při životě. František Hamada stále vede cimbálovou muziku, je mu 104 let

František Hamada při oslavě s primášem Hradišťanu Jurou Pavlicou

K folkloru poprvé přičichl za první republiky, věznilo ho gestapo a po válce byl jedním ze zakladatelů slavného Hradišťanu.

Zuberská výšivka se vyšívá na bílé látce bílou bavlnkou. Ženy jí tradičně zdobily svůj kroj, čepce, šátky na hlavu tzv. vyvazovačky, obřadní plachty, později límečky halenek, kapesníčky a drobný bytový textil.

Božena Habartová z Uherského Hradiště je specialistkou na těžkou krejčovinu, která představuje šití a zdobení těžkých materiálů, především sukna.  Věnuje se šití mužských nohavic a kordul ze všech obcí Uherskohradišťska, Uherskobrodska a Kopanic,

Na podporu oceněných mistrů zakoupí Slovácké muzeum v Uherském Hradišti výrobky od každého z nich v celkové hodnotě 50 tisíc korun do sbírek muzea. Držitelé titulu také získávají od Zlínského kraje finanční odměnu 10 tisíc korun.

Související