Lidé jsou nespokojeni se zákonem o pohřebnictví

1. březen 2002
Pod kůži

Dát jasná pravidla pro všechny úkony, spjaté s posledními věcmi člověka, měl nový zákon o pohřebnictví. Už několik týdnů po začátku jeho působnosti je jasné, že s sebou přinesl mnoho problémů. Z některých jihomoravských vesnic se dokonce ozývají hlasy, že tento zákon narušil přirozený řád, který funguje už po staletí. Někde jsou odhodláni jmenovanou právní úpravu dokonce ignorovat.

Mezi představiteli Mikulčic na Hodonínsku vzbudil nový zákon o pohřebnictví pořádný rozruch. Diskutuje se především o praktických záležitostech, například o samotném kopání hrobu. Právě podle nového zákona by měl tento úkon zajišťovat provozovatel pohřebiště, tedy obec. Jak ale vysvětluje starosta Mikulčic Vlastimil Glos, v Mikulčicích je praxe jiná. Oficiálně obecního hrobníka nikdy neměli.

Vlastimil Glos, starosta Mikulčic: Na té vesnici to bylo využívané, že se buďto ten člověk nějaký najde a často to vykope i někdo z té rodiny. Nikdy u nás nebylo místo hrobníka. To může být někde ve větším městě, kde těch pohřbů bývá víc. Počítejme zhruba čtyři hodiny ten výkop toho hrobu, takže těch lidí by muselo zemřít aspoň 250-300, aby se vyplatilo mít toho hrobníka. Jinak je to nesmysl.

V momentě, kdy začali starostové malých obcí o svých problémech s novým zákonem mluvit, ukázalo se, jak diametrálně se liší každodenní realita a představy úředníků o životě. Vyšlo totiž najevo, že se právě lidé, kteří na požádání za několik stovek a půlčík rumu ochotně vykopou hrob, dopouštějí vlastně nezákonného podnikání. Náhodou to zjistila i Jarmila Vašulková z Okresního úřadu v Hodoníně.

Jarmila Vašulková, OÚ Hodonín: Musím říct, že teda tady ty poznatky jsme získali teprve minulý týden, kdy jsme měli schůzku se starosty a kde jsem je právě školila tady z toho zákona o pohřebnictví a kde skutečně někteří starostové přiznali, že hej Franto, pojď, já tady mám a kdy právě jsem říkala, že takový Franta by měl být podnikatelem. Čili jestliže tady ten člověk to kope pro obec nebo pro ty pozůstalé, tak to dělá za účelem zisku a tam je pochopitelně nutností živnostenský list.

V Mikulčicích zastává funkci jakéhosi neoficiálního hrobníka Josef Štěpánek. Živnostenský list nemá a nový zákon o pohřebnictví ho nezajímá. Pokud by měl mít s kopáním hrobů v budoucnu komplikace, prostě ho kopat nebude.

Josef Štěpánek, hrobník v Mikulčicích: Já o ničem nevím, prostě to dělat nebudu. Daně nebo něco platit? V lednu jsme kopali, vlastně dalo by se říct každý měsíc a v zimě to nebylo jednoduché, že.

Zákon o pohřebnictví kritizuje i starosta sousedních Lužic Radovan Rutar. Tomu se mimo jiné nelíbí, že musí nově sepisovat na každý hrob komplikovanou smlouvu.

Radovan Rutar, starosta Lužic: Proč psát s každým zvlášť smlouvu na hrobové místo? Když jsme se na to ptali na poradě starostů, jak to bude vypadat, když takový člověk zemře, tak je to otázka dědictví. A teď si představte, jak dlouho se řeší dědictví. A bude to fungovat to hrobové místo? Nebude. To je všecko v luftě v podstatě.

Zákon nově ukládá provozovatelům pohřebišť zajišťovat pro místo posledního odpočinku jistý řád. Již zmiňovaný starosta Mikulčic kroutí hlavou i nad tím.

Vlastimil Glos, starosta Mikulčic: To mám před sebou ten vzorový a když jsem se podíval na tu první stránku, tak už jsem to odložil. Vidím tam velice krásný bod - na pohřebiště je zakázán přístup podnapilým osobám. Z etického hlediska je to krásné, ale když to vezmu prakticky? S nebožtíkem se rozloučíme v kostele, blízká rodina, ty stařenky jsou do kostela, muzikanti a chlapi jdou do hospody. Tam si dají pivo, nějakou tu štamprli a když bychom to měli dodržovat, tak starosta by se měl postavit do brány a nesměl by pustit při pohřbu muzikanty, protože mají v sobě pivo. Věřím pevně, že nějaký ten pohřební řečník, aby se mu netřásl hlas, tak si dá taky nějakou tu štamprli, takže toho bych tam taky neměl pustit, takže nakonec bude na tom hřbitově jen ten nebožtík.

Nový zákon o pohřebnictví platí od letošního 1. ledna. V některých bodech ho ale obce na jihu Moravy ignorují a budou to zřejmě dělat i nadále.

Vlastimil Glos, starosta Mikulčic: Já to říkám veřejně, nebudu ho respektovat, protože to není zákon, to je paskvil. Ale není tam žádný trest. Když by tam byl nějaký postih, to zákon neřeší. A na co, když to fungovalo dodneška a funguje to od dob Velké Moravy? Tady se pohřbívalo od pátého, šestého století. Našli jsme tady krásné pohřebiště a určitě na to neměli smlouvy!

autoři: mkp , hon , spr
Spustit audio

Více z pořadu