Lidé chtějí vybírat prezidenta. Zájem o voličské průkazy je velký

24. leden 2018 18:05

Zájem o voličské průkazy pro prezidentské volby je ve Zlínského kraje větší, než byl před pěti lety. Nejvíc si jich lidé vyzvedli ve Zlíně.

Dnes měli lidé na obecních úřadech poslední možnost vyzvednout si průkazy pro druhé kolo prezidentských voleb, ve kterém proti sobě budou stát Jiří Drahoš a Miloš Zeman.

Například ve Zlíně letos úředníci vydali přes dva tisíce šest set dokladů. V roce 2013 to byla podle mluvčího magistrátu Zdeňka Dvořáka zhruba polovina.

Mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová uvedla, že je nyní větší zájem, než byl o průkazy v parlamentních volbách.

Ve Vsetíně tak úředníci vydali před prvním kolem prezidentské volby 679 průkazů, řada lidí si však zároveň vyřizovala i průkazy pro druhé kolo. "Samostatně pro druhé kolo jsme zatím vydali 215 průkazů," řekla Kousalová. V podzimních parlamentních volbách bylo ve městě vydáno 252 voličských průkazů.

Kroměřížská radnice vydala na prezidentské volby 952 voličských průkazů. "Z tohoto počtu si po prvním kole požádalo o voličský průkaz 216 lidí. Lidé, kteří žádali o voličský průkaz ještě před prvním kolem, si v drtivé většině vyřizovali průkaz i na kolo druhé,“ uvedl mluvčí města Jan Vondrášek.

Úředníci ve Valašském Meziříčí vydali k dnešnímu poledni již 663 průkazů. "Voliči preferují osobní převzetí, o zaslání průkazů poštou si zažádalo 190 voličů," uvedla mluvčí radnice Renata Votrubová.

V Uherském Hradišti si již při prvním kole požádalo o průkazy i na druhé kolo 373 lidí. Před druhým kolem bylo prozatím vydáno 256 průkazů.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související