Lidé budou moci od poloviny června poprvé obdivovat cenný barokní most u zámku v Holešově

22. květen 2019 08:23

Most je nejstarší svého druhu na Moravě, i v širším srovnání je takových staveb jen několik. Byl postaven v době raného baroka přes zámecký příkop a kryje jej betonová skořápka.

Veřejnost si bude moci u zámku v Holešově na Kroměřížsku poprvé prohlédnout cenný barokní most. Nedávno objevená památka z druhé poloviny 17. století je prakticky v neporušeném stavu. Později nad ní vznikl novější most, který nechala radnice v zimě zhruba za sedm milionů korun zrekonstruovat. Mimořádná prohlídka prostor pod vstupem do zámku se uskuteční 14. června, sdělila mluvčí Městského kulturního střediska v Holešově Dana Podhajská.

Prohlídka starého mostu je naplánována na 14:00, 15:00 a 16:00. "Most je nejstarší svého druhu na Moravě, i v širším srovnání je takových staveb jen několik. Byl postaven v době raného baroka přes zámecký příkop a kryje jej betonová skořápka, která zároveň umožňuje památku zpřístupnit veřejnosti," uvedla Podhajská.

Podle rozhodnutí vedení města nebude most zahrnut do běžného návštěvnického okruhu zámku, ale bude prezentován jen při mimořádných prohlídkách.
Dana Podhajská, mluvčí Městského kulturního střediska v Holešově

Lidé se k mostu dostanou po točitém schodišti, po němž sestoupí do zámeckého příkopu. "Odtud dveřmi projdou dovnitř nové stavby, která ukrývá tu původní. Podle rozhodnutí vedení města nebude most zahrnut do běžného návštěvnického okruhu zámku, ale bude prezentován jen při mimořádných prohlídkách. Ve sklepení totiž hnízdí chránění netopýři," dodala Podhajská. Vstupenky na prohlídku je nutné si rezervovat v Městském informačním centru Holešov. Vstupné stojí 50 korun.

Původně se do zámku vcházelo branou, ke které vedl kamenný most s dvěma oblouky. V polovině 18. století byl ale vchod rozšířený a jeho rozměrům se musel přizpůsobit i most. Původní byl zasypán a na něm postaven další. Ještě později, při opravách kolem roku 1960, byly dozděny boční stěny až na dno příkopu. Informace o tom, že je uvnitř schovaná původní stavba, postupem času zcela zapadla. O historické stavbě se ví od roku 2016, kdy se propadla vozovka vrchního mostu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související