Lída Rakušanová: Neotřelé nápady netradičních politiků

30. listopad 2018

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho český hostitel Andrej Babiš si (lidově řečeno) vzájemně sednou.

Zvlášť patrné to bylo při Babišově návštěvě na konci srpna v Budapešti, kdy si šéf maďarského kabinetu po večeři s českým protějškem pochvaloval, že „důvěřuje lidem z byznysu, protože evropští politici pořád jen opakují to svoje politické bla bla“. Takže je rád, že může o problémech jednat s „netradičním politikem s neotřelými nápady“.

Jiří Leschtina: Tovaryš Babiš a jeho mistr Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostřed) v rozhovoru s šéfy vlád Slovenska Peterem Pellegrinim (vlevo) a Česka Andrejem Babišem před koordinační schůzkou Visegrádské skupiny v rámci neformálního summitu EU v Salcburku

Spojenectví, které se rychle utužuje mezi Viktorem Orbánem a Andrejem Babišem, zdůvodňuje český premiér především bojem s migrací. V něm je podle Babišova mínění maďarský premiér nejdůslednější ze všech evropských politiků.

Otázka je, co tím konkrétně myslel. V každém případě to vypadá, a ukázalo se to tento týden už při návštěvě jihokorejského prezidenta v Praze, že Andrej Babiš nastoluje vedle svého notoricky známého odmítání přijmout z EU byť i jen jednoho jediného migranta, ale zato ždímat z bruselského rozpočtu co nejvíc dotací, novou, či přesněji staronovou agendu. A ta se týká zbrojního průmyslu.

O něm mluvil ve středu na schůzce s jihokorejským prezidentem. A pak v televizi prohlásil, že podle jeho hosta měly české zbraně svého času dobrou reputaci i v Jižní Koreji. Takže by stálo za to zaměřit se v České republice na tohle odvětví ještě intenzivněji.

Český průmysl bez ukrajinských dělníků

Robert Schuster: Evropskou unii čeká zkouška Viktorem Orbánem

Viktor Orbán

Přesvědčivé vítězství premiéra Viktora Orbána v maďarských parlamentních volbách vyvolalo v celé Evropě reakce zdaleka překonávající pozornost, jaká bývá obvykle věnována volbám ve státech srovnatelné velikosti.

O zbrojním průmyslu bude Andrej Babiš každopádně jednat i dnes s Viktorem Orbánem. Takže možná souvisí skutečnost, že maďarského premiéra doprovází z Budapešti také ministr obrany, nejen s otázkami bezpečnosti střední Evropy vzhledem k současnému rusko-ukrajinskému sporu. 

Faktem je, že exporty českých zbrojovek do světa v posledních letech rok od roku strmě rostly. Ovšem za cenu, že podle Amnesty International končily často i v zemích, porušujících lidská práva.

Na strop narazily zdejší zbrojovky až letos, a to ze stejných důvodů, jako veškerá ostatní průmyslová odvětví: zakázky se jen hrnou, ale nejsou lidi, takže nelze ani zvyšovat výrobní kapacity. 

Petr Šabata: Proč volby vyhrávají Orbán, Fico a Andrej Babiš

Viktor Orbán

V Česku stále řešíme hádanku, kdo bude vládnout. Na Slovensku trápí desítky tisíc demonstrantů, že kabinet bez nemilovaného Roberta Fica dál řídí Robert Fico. A v Maďarsku právě skončilo referendum o Viktoru Orbánovi, který znovu drtivě porazil všechny politické soupeře a povede svoji čtvrtou vládu.

Jeden „neotřelý nápad“ ale v této souvislosti Andrej Babiš přece jen měl, když před nedávnem na okraj debat o obrovských nákladech na řešení ilegální migrace v místech, odkud lidé prchají kvůli nesnesitelným životním podmínkám, suše podotkl, že kdyby se celosvětově přestalo zbrojit, byly by na to peníze hned.

Jako „člověk z byznysu“ ale samozřejmě ví, že je to iluze. Asi tak stejná jako pacifistické rčení „představ si, že je válka, a nikdo do ní nejde.“

Jenže pomalu ale jistě přestává legrace: kombinace vzrůstajících ambicí českého zbrojního průmyslu, čichu byznysmenů na skvělé kšefty, a hrozící rusko-ukrajinské války za humny, zavání semtexem.

Lída Rakušanová

Možná ale, že se tahle explozivní spirála zneškodní sama od sebe: napětí kvůli Kerčskému průlivu bude eskalovat, Ukrajina nařídí všeobecnou mobilizaci, a český průmysl, včetně zbrojního, zajde bez ukrajinských dělníků na personální úbytě.

To nemá být žádná cynická švejkovina. Jen takový „neotřelý nápad“.

Spustit audio