Levní kapři a drahé máslo. Přečtěte si, co si můžete koupit za jednu výplatu

20. prosinec 2017

Bramborový salát, kapr a cukroví je stálicí na většině štědrovečerních stolů v České republice. Kolik lidé zaplatí za kapra letos a kolik za něj a další suroviny utratili na začátku tisíciletí, zjišťoval v údajích statistiků Petr Tichý.

Podle údajů Českého statistického úřadu z minulého týdne se průměrná cena kapra pohybovala lehce pod hranicí 88 korun za kilogram. To je oproti loňsku o necelé dvě koruny více. Vykuchaného chlazeného kapra lidé pořídí přibližně za dvojnásobek.

V takovémto prostém srovnání tedy cena nejpopulárnější vánoční ryby roste. Zároveň s tím ale stoupají příjmy lidí. Proto je zajímavé si spočítat, kolik kaprů si mohli lidé kdy koupit za průměrnou výplatu.

A to redaktor Petr Tichý přesně udělal. Od Českého statistického úřadu získal údaje o průměrné hrubé mzdě od roku 2000 i údaje o cenách potravin.

„Zjistil jsem, že letos zatím lidé nakupují kapra nejvýhodněji za posledních deset let, kdy statistici jeho ceny sledují. Konkrétně by každý člověk za průměrný hrubý příjem koupil 334 kilogramů této ryby. V přepočtu byl kapr nejdražší v roce 2007. Tehdy by lidé za takový průměrný příjem nakoupili o 70 kilo kaprů méně než dnes,“ upřesňuje redaktor Českého rozhlasu Brno.

Graf znázorňující, kolik kilogramů kapřího masa si lidé mohli koupit za průměrnou hrubou mzdu.

Stejným způsobem porovnal údaje o cenách cukru a másla, tedy surovin hojně využívaných při pečení vánočního cukroví.

Máslo zdražilo oproti minulému roku o 70 korun za kilogram. Jeho cena je tak nejméně výhodná od počátku tisíciletí. Nejvíce másla si lidé mohli koupit v roce 2009 a to za průměrnou hrubou mzdu skoro čtvrt tuny. Dnes je to přibližně polovina. Naopak cukru do svého cukroví mohou lidé přisypat více. Jeho průměrná cena v obchodech za posledních pět let klesla o sedm korun za kilogram.

Už méně jednoznačná byla zjištění o cenách brambor. Ceny kolísají skoro každý rok. Pomyslný bramborový index byl nejhorší v roce 2003. Za dva roky poté ale lidé nakupovali brambory nejvýhodněji.

Lze říci, že letos lidé nakupují brambory za průměrné ceny. Za hrubý příjem by koupili zhruba dvě tuny brambor.

autor: Petr Tichý | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio