Letošní sezóna byla krátká i pro olomouckého průvodce Tomáše Kryla

Za normálních okolností by se teď vracel z Jeruzaléma a začal by připravovat adventní zájezdy do Bavorska, Saska, Lipska nebo Budapešti. „Je mi ale jasné, že organizovaně žádné výlety nehrozí,“ říká Tomáš Kryl.

průvodce Tomáš Kryl

Běžně bývá deset měsíců v roce na cestách. „Vytěžuje mě hlavně vyjíždění s našimi turisty do zahraničí.“ Provází v téměř třiceti zemích, před každým zájezdem se pečlivě připravuje. „Nechci ustrnout, proto vymýšlím stále nové projekty,“ vysvětluje sympatický průvodce. To se týká i Olomouce, kde každý rok naplánuje dvě velké premiérové trasy. „Olomouc je bohužel stále ještě opomíjená. Její věhlas podle mě není tam, kde by měl být.“

I když Tomáš Kryl v současné době necestuje, nezahálí. Je spoluautorem nové výpravné publikace Historický atlas Olomoucka, Olomoucko na starých mapách. Psal historické texty ke každé kapitole a podílel se na popisech některých mapových děl. „S grafikem Lukášem Uchytilem jsme rekonstruovali znak staré olomoucké jezuitské univerzity, který existuje pouze v otiscích pečetí,“ doplňuje.

Průvodce si ze zájezdů vozí hlavně zážitky se skvělými klienty. Na ty nové si Tomáš Kryl musí ještě nějakou dobu počkat.

autor: voj
Spustit audio