Letní slunovrat nad Brnem. Sledujte speciál Apetýtu z brněnské hvězdárny

21. červen 2022

Letní slunovrat jsme oslavili živým vysíláním a přizvali k tomu také odborníky na slunce a vesmír. Našimi hosty byli ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, Zdeněk Mikulášek, astronom a odborník na Slunce, a Miloslav Druckmüller, přední fotograf sluneční korony. V premiéře bylo přítomno i nové nafukovací vesmírné těleso.

Nejnovější model kosmického tělesa nazvali na hvězdárně Heliosféra a je speciální svým zobrazením: „Není to obrázek slunce ve viditelném světle, tedy v tom, které může vnímat člověk svýma očima,“ popisuje Jiří Dušek, „ale je to v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra. Díky tomu se zviditelnily horké a chladné oblasti na povrchu Slunce, takže to vypadá spíš jako taková hvězda smrti.“

„V porovnání s tímto modelem by naše Země měla v průměru 10 centimetrů a vzdálenost mezi nimi by  v tomto měřítku byla asi kilometr,“ přibližuje ‚vesmírnou prázdnotu‘ Dušek.

slunce brno hvězdárna

Miloslav Druckmüller se dokáže na Slunce podívat jako nikdo jiný – svými programy vytváří detailní fotky a videa Slunce a navíc je umí i obarvit tak, aby byly pro lidské oko srozumitelné. „Pokud si hraji s nějakými obrázky Slunce, tak jsou to dnes už většinou data z kosmických sond a tam je mi jedno, jestli je právě slunovrat nebo ne. Nejvíc se zabývám Sluncem tehdy, když není vidět, tedy při zatmění. Nejzajímavější věci se dějí nad viditelným povrchem,“ popisuje.

„Na Slunci dnes umíme pátrat a detailně jej současnými technickými fotografiemi zmapovat. Je to stejné, jako by se Sherlock Holmes podíval na odložené jízdní kolo a řekl, kde bylo a kdo na něm jel,“ přibližuje laikům současné technické možnosti Mikulášek.

Kdy u nás nastane zatmění Slunce a kam za ním můžeme cestovat? Co je na Slunci neobyčejného a nejzajímavějšího? A v čem ovlivňují erupce život na Zemi? O tom uslyšíte v rozhovoru s Janou Kobylinskou a Jiřím Kokmotosem.

Související