Letní jablka jsou vhodná na kompoty nebo mošty. Stromy vydrží i v méně příznivých podmínkách
Letní jablka jsou skupina odrůd, které dozrávají jako první jablka sezóny. Mají jemnou, svěží a často aromatickou chuť s vyšší kyselostí, která se po sklizni rychle mění na sladší.
Rychle zrají a nemají dlouhou trvanlivost, proto se nehodí na skladování. Jsou měkké, snadno se otlačí a zhnědnou. Zralé plody těchto stromů poznáme i podle toho, že začnou opadávat a lákat vosy, sršně či ptáky. Zpracovat je po sběru musíme co nejrychleji. Nejlepší způsob, jak to můžeme udělat, je jablka nastrouhat a poté zavařit. Díky tomu, že se snadno rozvaří, jsou ideální na kompoty, dětské přesnídávky, mošty nebo na výrobu letních koláčů a jablečných závinů.
Ovocné stromy tohoto typu bývají odolné a spolehlivě plodí i v méně příznivých podmínkách. Díky rané zralosti se letní jablka částečně vyhnou některým škůdcům.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.