Lenka Vacvalová běžela 1000 km v Rocky Mountains: Potkávala jsem sama sebe v surové podobě

22. únor 2022

Milovnice ultramaratonských běhů Lenka Vacvalová přeběhla za 18 dní celý Colorado Trail v USA, pokračovala přes zlatokopecká města duchů a trasu zakončila v Never Summer Mountains.

Colorado Trail je náročný tím, že je situovaný do nadmořské výšky 3000–4000 m n. m. „Náročná byla tím pádem už aklimatizace,“ popisuje v Casablance Vacvalová, která na trase trpěla mimo jiné krvácením z nosu a odřeninami od batohu na zádech. „Přes den bylo 30 stupňů, ráno jen 2. Výkyvy teplot mi braly hodně energie. Chlad ale myslím přispívá k regeneraci.“ Denně v těchto podmínkách běžela 50 až 65 kilometrů.

Zážitky jako žádné jiné

Proč Lenka Vacvalová vyhledává ultramaratonské zážitky? „Ona tá hrana má svoju vlastnú krásu. Má brutálnu hĺbku, má svoj vlastný kľud, ticho, ľahkosť,“ popsala na svém Instagramu. V rozhovoru pro cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave o tom mluví obsáhleji. „To jsou prostě zážitky jako žádné jiné. Kolem je jen divočina, potkáš tam sám sebe v surové podobě. Mě to úplně fascinuje.“

Vzpomíná i na lakonickou radu, kterou jednou zaslechla v Nízkých Tatrách. „O čem chceš vyprávět svým vnoučatům? Že jsi proležel gauč, a tak sis koupil nový?“

Mám silnou hlavu

Vacvalová ale neběhá jen kvůli sobě. Trailem si připomněla i svého dědečka, který v roce 1904, v čase zlaté horečky, odešel do Spojených států a nikdy se nevrátil. Navíc vybrala v charitativní akci více než 3 miliony korun na vybavení dětské plastické chirurgie v Nemocnici na Královských Vinohradech.

„Vieš babi, nie som najrýchlejšia, ani najlepšia, ale mám fakt silnú hlavu,“ napsala z průběhu akce v deníkových vzkazech své babičce, když se ohlížela za krásnými i těžkými momenty na trase.  

Lenka Vacvalová běžela 1000 km v Rocky Mountains a má o čem vyprávět. Poslechněte si její vyprávění v kompletním záznamu cestovatelské a outdoorové Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.