Lenka Klicperová nadělovala jako Ježíškovo vnouče v Domě u Agáty

10. prosinec 2018

Z jednoho přání Ježíškových vnoučat pro paní Lenku se nakonec stala nadílka pro celou skupinu seniorů, kteří žijí v pražském Domě u Agáty. Krásné povídání a fotografie Lenky Klicperové přenesly babičky a dědečky do barevného světa Afriky a jejich spokojené úsměvy byly tou nejhezčí odměnou. 

Paní Lenka z Domu u Agáty se potýká s těžkými zdravotními následky po vážném úrazu. Celý život byla velmi aktivní, sportovala a vedla bohatý kulturní život. To vše si chtěla v důchodovém věku co nejvíce užít, ale auto, které ji před třemi lety srazilo na přechodu, navždy změnilo její plány.  Část svého dětství strávila v Africe, a proto do Ježíškových přání přišla prosba, zda by jí někdo daroval o Africe knihu a případně o této zemi povyprávěl a ukázal fotografie.  Přání se rozhodla splnit Jana Myslivečková a přizvala k němu známou novinářku, spisovatelku a cestovatelku Lenku Klicperovou.

Po dohodě s vedením Domu u Agáty bylo nakonec nadělování rozšířeno na všechny seniory, kteří se budou moci účastnit. Lenku Klicperovou a Janu Myslivečkovou, které doprovodila redaktorka ČRo Region Bára Kvapilová, tak přivítalo asi 15 babiček a dědečků. Všichni dostali drobné vánoční dárky, osobní i rozhlasové a paní Lenka knihu Lenky Klicperové „Afrika v nás II“ přímo od autorky.  Bylo vidět, že má z knihy velikou radost, opatrně si ji přidržovala a se zájmem si prohlížela fotografie, které ji Lenka Klicperová ukazovala.

Ježíškova vnoučata - Lenka Klicperová a Barbora Kvapilová

Úchvatné fotografie národů a zvířat z Afriky ale byly připraveny pro všechny. Lenka Klicperová své obrázky postupně promítala a líčila nevšední zážitky při jejich pořízení. Asi největší úspěch měla historka, jak si ji chtěl vzít jeden africký náčelník za ženu.  Na povídání o zvířatech potom přizvala i Janu Myslivečkovou, která pracovala řadu let v zoo, a tak došlo na další veselé příběhy. Babičky a dědečkové pozorně naslouchali, bavili se, vyptávali a postupně tak procestovali větší část afrického kontinentu z pohodlí svých židlí a vozíčků. Jejich úsměvy a rozzářené oči byly pro Ježíškova vnoučata tou nejkrásnější odměnou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.