Lékaři z Fakultní nemocnice Brno začali jako první v republice využívat nový kardiologický simulátor

Říkají mu Čenda a při správném nastavení může trpět téměř všemi srdečními nebo oběhovými obtížemi. Řeč je o kardiologickém simulátoru, který mají nově k dispozici lékaři z Fakultní nemocnice Brno.

Přístroj je zatím jediný v republice. Cvičné zákroky pomůžou získat zkušenosti zejména začínajícím kardiologům a radiologům. Díky tomu se pak může zkrátit délka reálných operací. Dosud museli mladí lékaři zákroky dělat na živých pacientech pod dohledem zkušenějších kolegů.

Čtěte takéVynález českých vědců odhalí, jestli se pacientům vrací rakovina. Stačí odebrat krev

Přístroj má kolem 20 modulů s různým zaměřením. Na jednom z vybraných modulů by měl mladý lékař strávit asi šest hodin, přičemž jeden zákrok může trvat hodinu až dvě.

„Je to o orientaci, která je na tom ze začátku nejsložitější. Tím, že si to člověk může vyzkoušet, se postupně stává jistějším,“ popisuje začínající kardiolog Martin Hudec.

„Nikdo nepustí do letadla pilota bez nácviku na simulátoru, u nás to bude úplně stejné,“ doplňuje přednosta Interní kardiologické kliniky Petr Kala. Nemocnice plánuje simulátor využívat nejen pro své lékaře a studenty, ale také pro zájemce z Česka či ze zahraničí.

Lékaři z Fakultní nemocnice Brno začali jako první v republice využívat nový kardiologický simulátor, říkají mu Čenda
autor: hf
Spustit audio