Lékaři požadují méně byrokracie a více peněz. Vadí jim i povinné eRecepty

12. říjen 2017

Méně byrokracie a více peněz pro ordinace. To jsou požadavky praktických lékařů, ambulantních specialistů a stomatologů, kteří se včera zapojili do symbolického protestu. Jen na Olomoucku se jich připojilo více než 70. Protestovali například i proti současnému systému eReceptů.

Pro lékařku Kateřinu Erlebachovou začal běžný pracovní den. Že se zapojila do protestu, pacienti poznají jen podle černé pásky na rukávu. Hlavní důvod je podle ní povinné zavedení eReceptů. „Nejde mi na rozum jako mladému člověku, který se snaží zajímat o svůj obor i o politiku, jak je možné, že takový zákon prochází. Není dodělaný, nefunguje, nebere na zřetel naše připomínky,“ říká Erlebachová.

Výhodu eReceptů viděla jednatřicetiletá lékařka v možnosti kontrolovat, jaké léky pacient bere a jestli si předepsané medikamenty v lékárně vůbec vyzvedl. „Toto tam vůbec není umožněno. Mělo to zamezit také zneužívání receptů, hlavně na opiátové léky, s čímž vlastně eRecept vůbec nepočítá,“ dodává.

Kateřině Erlebachové je v podstatě jedno, jestli údaje vypíše na recept ručně nebo na počítač. Problém to podle ní může být v případě návštěv u pacientů: „Musela bych mít s sebou laptop, přenosnou tiskárnu, dostatečně kvalitní, protože jinak je ten vytištěný kód pro lékárníka špatně čitelný.“

Příští týden už lékaři nebudou protestovat jen symbolicky

Paní Veronika z Olomouce chodí k lékaři jednou za čtvrt roku. „To soustředění na pacienta je mnohem menší dřív. Je to dnes samé psaní,“ myslí si. Pan Zdeněk vidí v eReceptech výhodu a s úsměvem říká: „Určitě je to pozitivní pro lékárníka, nemusí číst ty klikyháky.“

Od ledna za nepoužívání eReceptů hrozí lékařům až dvoumilionová pokuta. Erlebachová kritizuje i elektronickou evidenci tržeb. Povinná pro ni bude od března příštího roku. „Zase to zbytečně zvyšuje náklady. Jsou ambulance, které nevybírají vůbec nic, a u nás to jsou stokoruny. Za potravinářský průkaz, za prohlídku na řidičák,“ komentuje lékařka.

Příští týden už praktičtí lékaři nebudou protestovat jen symbolicky. Ve středu 18. října zůstanou dveře jejich ordinací zavřené.

autor: mot
Spustit audio