Lékaři budou moci znovu po roce využívat k léčbě konopí. Budou ho mít i v nemocnici u Svaté Anny v Brně

4. leden 2018
Zprávy

Pro pacienty s chronickými bolestmi bude v průběhu ledna téměř po roce dostupné léčebné konopí. Bylina je určená například pro lidi s roztroušenou sklerózou, poraněním míchy, Tourettovým syndromem či Parkinsonovou chorobou.

Nemocným ho začnou předepisovat i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.  Dvě třetiny konopí užívají pacienti s bolestmi různého původu.  

Konopí je určené jen pro pacienty s velkými bolestmi. Nemocnice ale chce jeho využití rozšířit.

Ve svatoanenské nemocnici by měl vzniknout konopný tým složený ze specialistů z oblasti neurologie, chirurgie, dermatologie, onkologie nebo ortopedie. Ti by pak konopí předepisovali i svým pacientům. S iniciativou přišel lékař Centra bolesti Radovan Hřib.

Lékař může pacientovi předepsat maximálně 180 gramů léčebného konopí na měsíc. Konopí je výhradně na elektronický recept. Na jeden recept může lékař napsat jen množství na jednoměsíční léčbu. Konopí není možné předepsat osobám mladším 18 let.

Před zastavením dodávek se v Brně konopím léčilo asi 120 lidí. Ti zatím musí užívat náhradní léky, které nemusí být tak účinné.

Užívání léčebného konopí je dané vyhláškou. Bylina je určená například pro lidi s roztroušenou sklerózou, poraněním míchy, Tourettovým sydromem či Parkinsonovou chorobou.

Kvůli tomu je také omezená její dostupnost. Pacienti ji získají pouze na předpis. Konopí by mělo být na požádání dostupné ve většině českých lékáren do 24 hod.

Problematická může být taky cena. V minulosti bylo dostupné české konopí od zlínské firmy Elkoplast, které stálo zhruba 100 korun za gram.

Od ledna ale bude na trhu kanadské konopí, jehož cena může být až dvojnásobná. A vzhledem k tomu, že si za měsíc může nechat pacient předepsat až 180 gramů konopí, může se to prodražit.

České konopí by měla firma Elkoplast dodat do lékáren znovu v první polovině roku.

 

autoři: Hana Floriánová , Tomáš Fránek

Související