Lední medvědice Cora z brněnské zoo přivedla na svět dalšího potomka

23. listopad 2015

Lední medvědice Cora z brněnské zoologické zahrady o víkendu porodila mládě. Potvrdili to dnes chovatelé, kteří matku i mládě sledují v porodním boxu prostřednictvím kamery. Zatím se jejich stav jeví jako bezproblémový.

Cesta kolem výběhu ledních medvědů však zůstane z bezpečnostních důvodů v následujících týdnech uzavřena.

Mevědice Cora má za sebou dva úspěšné odchovy dvojčat z let 2007 a 2012. Další porod je podle odborníků velkým chovatelským úspěchem.

Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý. Chovatelé zdůrazňují, že každá lední medvědice, která je schopna přivést na svět v zoo mláďata a následující zhruba dva roky se o ně stará, je velkou vzácností.

Pokud by se o medvídě nebyla schopna postarat, mají připravený inkubátor a jsou připraveni jej uměle odchovat. Uměle odchovaní medvědi se ale dožívají krátkého věku.

Cora měla v minulosti mnoho neúspěšných pokusů o odchov. Několik jejích potomků uhynulo. Vše se změnilo až v roce 2007, kdy přivedla na svět Billa a Toma.

Dvojčata úspěšně odchovala a ta se stala velkou turistickou atrakcí. Zoo Brno ročně navštíví 250 až 260 tisíc lidí. V roce 2008 se ale do zoo přišlo podívat na medvídky rekordních 320 tisíc. To je dosud nejvyšší návštěvnost od roku 1989.

autor: Tereza Kadrnožková | zdroj: ČTK
Spustit audio