Lázně Velichovky mají prvorepublikovou atmosféru. Léčí tam slatinou, kolagenem i čínskou medicínou

10. srpen 2020

Ve slatinných lázních Velichovky v Královéhradeckém kraji, které jsou zasazené do podhůří Krkonoš, se léčí už od roku 1897. Kromě slatiny tam pomáhá navracet zdraví i čistý voňavý vzduch a slunce. Díky množství zeleně je tam i dnes příznivé klima a „slunečná“ louka s lehátky vybízí k odpočinku a k načerpání nových sil.

K založení lázeňské tradice přispěl objev doktora Kutíka, který zjistil, že zdejší křídová slatina má léčivé účinky. Úspěšně ji aplikoval pacientům ve svém sanatoriu v Hořičkách. Velichovské panství tehdy vlastnily dvě sestry, baronky Berta Bess-Chrostin a Gabriela Spens-Boden. Doktor Kutík se svým přítelem hrabětem Harrachem přesvědčil baronky a založili akciovou společnost a v roce 1898 byla zahájena historicky první lázeňská sezona zaměřená na léčbu pacientů s kloubními problémy.

Po roce 1918 koupilo lázně Československé ústředí nemocenských pojišťoven v Praze, které zdejší areál zmodernizovalo. V roce 1923 začala i výstavba rozsáhlého pavilonu, Masarykova domu, který je i dnes největší a nejreprezentativnější lázeňskou budovou. Projektoval ji architekt Milan Babuška. První československý prezident T. G. Masaryk zdejší lázně osobně navštívil v roce 1926.

Kolonáda v Lázních Velichovky 1897

Svému účelu začal areál sloužit až po 2. světové válce, a to jako léčebné zařízení nemocenské pojišťovny, později státní lázně. V roce 1992 byla znovu založena akciová společnost Lázně Velichovky. Lázeňský ruch ale utichl v roce 2013 zároveň s uzavřením lázní. O rok později se vlastníkem opuštěného areálu stala společnost Karsit, která se pustila do nákladné rekonstrukce. Díky ní se v dubnu 2015 mohlo opět začít s procedurami.

Ve Velichovkách se specializují hlavně na léčbu pohybového aparátu. Zdejší přirozeně hustá slatina je ideální pro zábaly a koupele, které blahodárně působí u pacientů po operaci kloubů a dokonale regenerují tělo po úrazech. Na revma nebo bolavá záda nebo třeba tenisový loket používají kolagenové injekce a praktikují také tisíce let starou, tradiční čínskou medicínu.

Chloubou je lázeňský park

Dnes si klienti i návštěvníci Lázní Velichovky užívají prvorepublikovou atmosféru i čistou přírodu a také rozlehlý lázeňský park. Kromě alejí, zeleně a hudebního pavilonku jsou v něm připravené posilující stroje, relaxační chodníček, zákoutí s velkými kuželkami a venkovními šachy a se slunečnou loukou. Na té jsou lehátka, na kterých si mohou zájemci odpočinout.

Léčba křídovou slatinou

V parku před Masarykovým domem stojí pomník americké armády, která 8. května 1945 dosáhla Velichovek. Konvoj tehdy vedl podplukovník Robert H. Pratt, který zde německému maršálovi Ferdinandu Schornerovi předal německou kapitulaci. Na paměť této události se každoročně koná vzpomínková jízda vojenských vozidel – Mise Velichovky.

Okolí Velichovek láká k výletům pěší i cyklisty. Po modré značce se dostanete do barokního areálu Kuks, po žluté vás cesta zavede do Velkého Vřešťova s možností koupání a rekreace, do Jaroměře nebo Josefova. Za prohlídku stojí i hrad Pecka na Podzvičinsku, dobře dostupný je Safari park Dvůr Králové a k lákavým cílům patří i Adršpašsko-teplické skalní město.

Spustit audio