Lázeňské budovy, restaurace, ozdravné koupele. Tak má v budoucnu vypadat chátrající lázeňský areál ve Velké Roudce

Když jdou pan Vlastimil nebo jeho sousedé k lesu ke dvěma pramenům pro vodu, moc se nerozhlíží. Rozpadlé budovy bývalých lázní ve Velké Roudce na Blanensku působí skličujícím dojmem.

Chybí nejen skla v oknech, ale dokonce i kusy zdí. Cedule oznamují vstup na vlastní nebezpečí. To chce majitel Jakub Hemerka, který areál koupil před dvěma lety, změnit. Jenomže teď mu situaci zkomplikovaly výsledky nových průzkumů pramenů.

Bývalé lázně Velká Roudka

„Nepotvrdily se domněnky, že v sobě voda obsahuje prvky radonu, nelze ji tedy vnímat jako radonovou. A jeden pramen má parametry kojenecké vody, takže je vhodná i pro každodenní spotřebu,“ říká Hemerka.

Radonová léčba by přilákala víc lázeňských hostů. A tak bude teď nejspíš využití léčivých účinků pramenů o něco slabší. „Pro budoucí lázeňské hosty pracujeme na více variantách užití vody. Současně hledáme partnera, který by byl dlouhodobým finančním partnerem pro výstavbu lázní a rozvoje lokality,“ dodává Jakub Hemerka.

Bývalé lázně Velká Roudka

V areálu by mohla být restaurace nebo domov pro seniory. Podle historika Michala Schustera přitom lákaly lázně v 19. století řadu hostů včetně rakousko-uherského ministra spravedlnosti Moritze von Streita.

Poslední soukromí majitelé z Brna přišli o celé lázně během znárodnění. Potom je využívali zaměstnanci Zetoru. Místo, aby se budovy opravovaly, bouraly se. Na rekonstrukci zdevastovaných objektů po revoluci nezbyly peníze. Z komunistické éry úpadku lázní zůstává krom špatného stavu několik připomínek. Třeba uprostřed rozlomená rezavá cedule s nápisem rekreační středisko.

Bývalé lázně Velká Roudka
autor: Alena Hesová
Spustit audio