Land art – umění, které můžete potkat na procházce v přírodě

7. prosinec 2016
Trendy

Větve, mech nebo kameny. Veškerý materiál poskytne příroda, vy přihoďte špetku fantazie a kreativity, zapojte své zručné ruce a nechte kolemjdoucí, ať vzniklé dílo obdivují. Za tvorbou nejen českého land artu, neboli krajinného umění, se vydala Tereza Šťastná.

O land artu, neboli krajinném umění, se začalo jako o uměleckém směru přemýšlet až v 60. letech, a to v USA. „S land artem začali umělci, kteří byli unavení moderními technologiemi, pop artem a masmédii. Začali přemýšlet trošku víc ekologicky a táhlo je to do přírody. Jejich mottem bylo – proč nevynést umění ven, mimo galerijní prostory,“ vysvětluje Šárka Cibulcová, lektorka workshopu land artu.


Land art je umění, které by mělo přírodu akcentovat. Tím, že někde vznikne umělecké dílo, které vytvoří slavní umělci, tak dochází k tomu, že to místo je tím jakoby chráněné - už tam třeba nevznikne žádná další výstavba. ŠÁRKA CIBULCOVÁ

Kromě přírody umělce inspiruje i historie místa nebo momentální pocity. Díla by měla diváka donutit k zamyšlení. Krajinné umění ale nemusí vznikat z čistě přírodních materiálů, přírodu by ale mělo respektovat. Se skupinkou lidí se rozhlížíme po krajině ďáblického háje v pražských Kobylisích. Stromy, kameny, nebo samotný terén, to všechno představuje inspiraci pro umělecká díla, která mají pod našima rukama teprve vzniknout. Dnes se z nás totiž ve workshopu pod vedením lektorky Šárky Cibulcové stanou land artisté.

RA-D-AR Ondřeje Koudelky

Nemusíte mít nějaké zvláštní předpoklady. Land art si může vyzkoušet úplně každý, a tak jsem se i já rozhodla vytvořit v ďáblickém háji své první přírodní dílo. Umělecký ateliér Montmartre pořádá kurz land artu už druhým rokem. Jeho majitelka, Veronika Strážnická, chtěla nabídku kurzů a workshopů obohatit o něco nového, nevšedního a zároveň lidi vytáhnout do přírody.

„Proč nedostat ty lidi do přírody s tím, že jim řeknete: ,Něco vytvoříme, vyfotíme, budete mít alespoň trošičku zážitek. Pokud máte trochu vztah k přírodě, tak vám na chvilku bude dobře a v to doufáme.‘ Ze začátku je to těžké. Když se porozhlédnete, vidíte spoustu mechu, krásné stromy, listí, ale jenom tak vás hned nenapadne, co vytvořit,“ vysvětluje Strážnická

Grass woman Ondřeje Koudelky

V Evropě má land art silnou tradici například ve Velké Británii. A právě jeden z britských umělců byl inspirací i pro českého land artistu Ondřeje Koudelku. Ten svými díly zdobí českou krajinu už přes 10 let. U jednoho z nich, za městečkem Žirovnice, kde Ondra žije, jsme se potkali.

Celý rozhovor s Ondřejem Koudelkou, ve kterém mluví o svých dílech, o hledání inspirace i o land artu obecně si můžete poslechnout v dnešních Trendech >>

autor:
Spustit audio