Kyselka vypíše sbírku na opravu kostela svatého Václava v Radošově

15. únor 2018

Obec Kyselka vyhlásí veřejnou sbírku na opravu kostela svatého Václava v části obce Radošov. Chce tak získat peníze na postupnou obnovu kostela, o níž se snaží několik let.

Do oprav obec s necelými 800 obyvateli už dala v posledních letech asi 1,3 milionu korun. Využívá přitom i dotace z ministerstva kultury nebo Karlovarského kraje.

Vyhlášení sbírky už schválilo zastupitelstvo a podle starosty Aleše Labíka se nyní zařizují administrativní náležitosti k jejímu vyhlášení. Obec má zpracovaný projekt na opravu lodi kostela.

V loňském roce již opravila věž kostela, fasádu a střechu. I na plánovanou opravu chce Kyselka získat peníze z dotací. Při rekonstrukci chce přitom postupovat podobně jako v historii.

„Protože jsme se rozhodli, že budeme dělat příkladnou obnovu, tak už nyní kácíme stromy v obecním lese. A z nich se pak budou dělat protézy poškozených trámů," popsal Labík. Právě dřevo ze stromů pokácených v zimě má nejlepší kvalitu a v minulosti se na stavbu významných objektů téměř výlučně používalo.

zdroj: ČTK
Spustit audio