Kysané zelí se švestkami, výborná příloha k pečenému masu
Máte-li rádi zelí a švestky, pochutnáte si. V Apetýtu přinášíme podzimní recepty a prozradíme, jak si připravit přílohu k pečenému masu.
Připravte si:
- 150 g uzené slaniny
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 cibuli
- 70 g kysaného zelí
- 3 lžíce vody
- 1 střední bramboru
- 300 g čerstvých švestek nebo 200 g sušených
- mletý černý pepř a sůl dle chuti
Postup:
- Na kostičky nakrájenou slaninu vyškavaříme, škvarky vyjmeme a uchováme v teple.
- K tuku přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
- Přisypemem nakrájenou cibuli a orestujeme.
- Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, opepříme a přikryté 20 minut dusíme.
- Dle potřeby podléváme vodou.
- Zahustíme najemno nastrouhaným bramborem, osolíme a 5 minut povaříme.
- Pak k zelí dáme rozpůlené švestky, 5 minut vaříme.
- Odstavíme a dalších 5 minut necháme spojit chutě v hrnci pod pokličkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.