Kysané zelí se švestkami, výborná příloha k pečenému masu

Máte-li rádi zelí a švestky, pochutnáte si. V Apetýtu přinášíme podzimní recepty a prozradíme, jak si připravit přílohu k pečenému masu.

Připravte si:

  • 150 g uzené slaniny
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 cibuli
  • 70 g kysaného zelí
  • 3 lžíce vody
  • 1 střední bramboru
  • 300 g čerstvých švestek nebo 200 g sušených
  • mletý černý pepř a sůl dle chuti

Postup:

  1. Na kostičky nakrájenou slaninu vyškavaříme, škvarky vyjmeme a uchováme v teple.
  2. K tuku přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
  3. Přisypemem nakrájenou cibuli a orestujeme.
  4. Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, opepříme a přikryté 20 minut dusíme.
  5. Dle potřeby podléváme vodou.
  6. Zahustíme najemno nastrouhaným bramborem, osolíme a 5 minut povaříme.
  7. Pak k zelí dáme rozpůlené švestky, 5 minut vaříme.
  8. Odstavíme a dalších 5 minut necháme spojit chutě v hrnci pod pokličkou.