Kynuté koláče

Hanácké důlkové koláče

Masopust, hody, svatba, návštěva, narozeniny, neděle - jednoduše pro přípravu koláčů je vždycky vhodná příležitost. Zkuste si je připravit třeba podle paní Anny Skořepové z Hrušovan nad Jevišovkou.

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky

50 g kvasnic

1 “hořčičná” sklenka oleje (200 ml)

1 sklenka vlažného mléka

3 lžíce cukru

špetka soli

2 žloutky

Postup:

1. Ze surovin zpracujeme těsto, ze kterého hned tvoříme koláče a zdobíme dle chuti a fantazie - třeba povidlovou, tvarohovou nebo makovou nádivkou a drobenkou.

2. Kynout necháme až na plechu, a to zhruba 40 minut. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

3. Pečení obvykle u menších koláčů trvá okolo dvaceti minut.