Kynuté knedlíky s třešněmi z Malenovic
Recept na kynuté knedlíky s třešněmi, od paní Pavly Poláchové z Malenovic, zazněl ve středu 2. července.
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky, 2 vejce, 1 žloutek, 400 ml mléka, 3 lžíce cukru, kvasnice - 1 kostka (ale ne celá), sůl, třešně na naplnění, posypka na knedlíky - mák, tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo
Postup:
Do mouky přidáme trochu soli, uděláme důlek a do něj dáme vyklepnutá dvě vajíčka a jeden žloutek.
Těsto zaděláme kváskem a necháme kynout. Z těsta uděláme váleček, ze kterého ukrajujeme kousky, které plníme třešněmi.
Naplněné knedlíky necháme ještě chvilku vykynout. Vaříme v horké vodě 2 až 3 minuty.
Na talíři sypeme cukrem, tvarohem nebo mákem a omastíme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.