Kým konspirátoři nahrazují Rothschildy, český architekt v Jižní Americe a 10 egyptských ran vs. věda

17. duben 2022

Kdo dnes hraje úlohu Rothschildů? Jak se dostal český funkcionalismus do Ekvádoru? A dá se vědecky vysvětlit deset egyptských ran?

Rothschildové, Soros… Zelenskyj

Úlohu, kterou v konspiračních teoriích hrávali Rothschildové, v posledních desetiletích převzal americký finančník maďarského původu George Soros. Tomu je ovšem už přes devadesát, a tak se hledal náhradník. A jak ukazuje Jan Fingerland, bude jím možná překvapivě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který má, podobně jako Soros, židovské předky.

Proč je Zelensky pro konspirátory Zelensky tak zajímavý? Jak ho vykreslují v Americe? A jak na Blízkém východě? Poslechněte si Jana Fingerlanda.

Moderní architekturu v Jižní Americe ovlivnil český rodák

Jak se dostal český funkcionalismus na úpatí And? To se snaží ukázat nová výstava, kterou můžete navštívit v pražské Winternitzově vile do 20. června. Věnuje se pražskému architektovi Karlu Kohnovi, který před 2. světovou válkou emigroval do Ekvádoru. A v hlavním městě Quitu postavil v roce 1951 svůj vrcholný projekt – vlastní dům Casa Kohn. Ten se stal milníkem ve vývoji ekvádorské moderní architektury. Výstavu navštívila Jana Šustová.

Jaké stavby Karel Kohn navrhoval v Praze? Jak se dostal do Ekvádoru? A se žilo v domě s názvem Casa Kohn? Na to odpovídá Kohnova dcera i kurátor nové výstavy.

Může věda vysvětlit 10 egyptských ran?

V těchto dnech Židé na celém světě slaví svátek Pesach. Během něj si připomínají, jak Mojžíš vyvedl izraelský lid z Egypta. Bible vypráví o tom, že jejich odchod provázelo deset Božích ran.

Je možné je dnes vysvětlit pomocí vědy? Odpověď přináší Leo Pavlát.

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.