Kvůli zdražování energií se řada domácností vrací k topení dřevem

19. říjen 2021

Obrovský zájem o palivové dříví registrují jeho prodejci ze střední Moravy. Nápor zákazníků registrují například lesníci ze školního polesí Valšovice na Přerovsku. Ti už objednávky nestíhají plnit. Novým zákazníkům palivo dodají až příští rok v dubnu.  

Zpracování dřeva ve Valšovicích

„Tady je štípačka, kam dáme čtyřmetrové výřezy a ty se potom automaticky řežou na polínka, podle toho, jaké odběratelé chtějí. Od 20 do 50 centimetrů,“ vysvětluje obchodní referent školního polesí Jaromír Nedbal na skládce dřeva ve Valšovicích. Stojíme u velkého kontejneru, do kterého padají už naštípané kusy polen.

„Máme polínka ze všech dřevin, které tady jsou,“ popisuje Nedbal. Denně tady ze skladu ve Valšovicích odjíždí i pět plně naložených kontejnerů. „Dřeva je zatím dost. V letošním roce stále zpracováváme porosty postižené loňskou větrnou kalamitou, kdy to dřevo bylo větrem silně poškozeno, takže jediná možnost byla zpracovat na palivo,“ říká vedoucí školního polesí Martin Němec.

Zpracování dřeva ve Valšovicích

Dřevo z Valšovic každoročně odebírá i Miroslav Šobora z nedalekých Hranic. Svůj dům totiž vytápí výhradně dřevem. „Plyn už prakticky nevyužíváme. Měli jsme jenom bojler, ale i tu vodu už ohříváme dřevem, vyplatí se to,“ popisuje Šobora.

Letos dělníci z Valšovic už vyexpedovali na 1600 prostorových metrů sypaného dřeva. O 40 procent více než v loňském roce. I tak ale už museli pro velký zájem objednávky pro letošní rok stopnout. Kdo si zavolá teď, dostane ho nejdříve až příští rok v dubnu. To už ale bude výrazně dražší.

Lidem, kteří na dodávku kontejnerů se štípaným dřevem nechtějí čekat, tady nabízí i vyklízení klestu těžbě.

autor: kra
Spustit audio