Kvůli suchu umírají ryby v řekách, více starostí mají i rybníkáři

Sucho, které nejen jižní Moravu trápí dlouhodobě, nepomohly vyřešit ani nedávné silné deště. Řekám mohly naopak uškodit. Kvůli malým průtokům je totiž voda více prohřátá a méně okysličená.

Při průtrži mračen pak do řek mohou natéct i chemikálie z kanalizačních vpustí nebo z polí. Tato kombinace je pak pro ryby smrtící.

V posledních týdnech jsou takové případy hned tři. Nejblíže Brnu museli ryby likvidovat ve Svratce u Rajhradu na Brněnsku. Další úhyn vodohospodáři zaznamenali na řece Jihlavě a ve Víceměřicích na řece Brodečce v Olomouckém kraji.

Podle nich jsou takové případy poměrně časté. Každý rok jich řeší několik. Sucho se podle jejich dat na vodních tocích výrazněji projevuje už od roku 2012. Letos je ale situace jiná v tom, že úhyny musí řešit dříve. Aktuální teploty jsou totiž na hodnotách, které odpovídají spíše červenci nebo srpnu.

Mapa sucha

Nedostatek srážek postihuje i chovné rybníky. Vody v nich je podle majitelů rybníkářství výrazně méně. Pro ryby je pak takové prostředí nepříjemné a může se to projevit i na jejich zdraví. Například podle ředitele pohořelického rybníkářství Romana Osičky se to pak může podepsat i na produkci ryb.

Majitelé chovů moc možností jak situaci zlepšit nemají. Potřebují, aby zapršelo. Protože je vody málo, musí ji také recyklovat. Tím dochází k dalšímu úbytku kyslíku a velkým energetickým výdajům. V rybníkářství v Hodoníně například kvůli nedostatku vody vyřazují některé rybníky z provozu a přicházejí tak o část produkce.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je potřeba vyřešit celý problém se suchem. Pak už by k takovým situacím docházet nemuselo. To je ovšem dlouhodobý proces. V současné době tak jedinou množností zůstává déšť. Rybáři doufají alespoň v padesátimilimetrové srážky, které by pomohly rybníky znova naplnit.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio