Kvůli ptačí chřipce veterináři utratili na jižní Moravě 80 zvířat. Další budou následovat

5. leden 2017

Veterináři za pomoci hasičů ve středu večer v Moravském Krumlově zlikvidovali jedno z ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě. Vybili asi 80 kusů drůbeže, které ve čtvrtek ráno odvezli pracovníci nedaleké kafilerie.

„Asi 70 slepic, 6 kachen, 3 husy, krůta a nějaké asi dvě nebo tři perličky. Takže dohromady necelých 80 kusů. Tohle je prokázané ohnisko, proto to utrácíme bezprostředně,“ vysvětlil velitel zásahové skupiny veterinářů Petr Kučínský, kolik zvířat museli utratit z chovu manželů Kocandových v Moravském Krumlově.

Těm pár dní po sobě zemřelo několik kusů drůbeže. Proto kontaktovali veterinární správu, která potvrdila, že se jde o ptačí chřipku. Proto museli veterináři jejich chov zlikvidovat.

A pravděpodobně to nebude jediný chov, který takto skončí. „Musíme udělat soupisy okolních drobnochovů. Protože se jedná o kontaktní hospodářství, tak se budou utrácet i tyhle,“ dodává Kučínský.

O svých deset slepic a hus přijde také pan Jan, který přímo sousedí se zahradou, kde se ptačí chřipka objevila. Podle něj i veterinářů pravděpodobně nákazu přinesly divoké kachny. „Já jdu ráno na zahradu a na zahradě na malém rybníčků je 65 divokých kachen a ty to sem asi dotáhly,“ řekl.

V okruhu deseti kilometrů budou následující tři týdny platit přísná opatření, například zákaz prodeje vajec.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio