Kvůli pochybení při výběru stavební firmy odmítli mikulovští zastupitelé přijmout státní dotaci na opravy fotbalového stadionu

14. prosinec 2006

Mikulovští zastupitelé odmítli přijmout státní dotaci ve výši čtyřiadvaceti a půl milionu korun na opravy fotbalového stadionu FC Pálava. Při výběrovém řízení na stavební firmu, které proběhlo ještě v minulém volebním období, totiž došlo k pochybení a noví zastupitelé se báli, že kvůli tomu bude muset město peníze vrátit a navíc zaplatit vysoké pokuty. Raději tedy dotaci nepřijali vůbec.

Vedení klubu se cítí poškozeno a říká, že někteří zastupitelé si tak vyřizují osobní účty i za cenu toho, že část rekonstrukce bude muset zaplatit město ze svého rozpočtu. Ti, kdo hlasovali pro nepřijetí dotace, zase tvrdí, že lobby sportovních klubů získala v Mikulově velkou moc a ukrajuje z městské pokladny příliš velký krajíc. Na fotbalový stadion původně měly jít dvě dotace - čtrnáct a půl milionu pro FC Pálava a deset milionů pro město Mikulov. Ministerstvo financí však požadovalo obě dotace sloučit, takže fotbalový klub převedl svoji dotaci na město. Staré zastupitelstvo se vším souhlasilo, nové naopak obě dotace odmítlo.

Klub i město se tak dostaly do vážné situace, protože stavební firma za odvedenou práci dosud nedostala zaplaceno. FC Pálava ale na poslední chvíli přece jen získal alespoň dříve přislíbených čtrnáct a půl milionu korun. "K tomu, abychom všechno měli v pořádku, bylo ještě zapotřebí, aby rozpočtový výbor Parlamentu České republiky rozhodl o tom, že tu dotaci převádí zpět na fotbalový klub. A my jsme měli to štěstí, že zrovna v tom termínu rozpočtový výbor zasedal a tento bod byl odsouhlasen. Takže jsme si z Prahy přivezli podepsanou limitku na čtrnáct a půl milionu a teď půjdeme náš závazek uhradit," uvádí viceprezident FC Pálava a bývalý místostarosta Mikulova Jaroslav Smečka.

Mikulov bude muset deset milionů zaplatit ze svého rozpočtu. Starosta Koštial připouští, že pro městský rozpočet je to velká zátěž. "Samozřejmě problém je každá situace, která nám zabrání čerpat z rozpočtu státu. No, ale je to částka, se kterou si dokážeme poradit. Najdem rezervy v rozpočtu a nejsme nuceni si brát úvěr. Určitými rozpočtovými opatřeními se k tomu prostě dostaneme," říká starosta Mikulova Rostislav Koštial. Kdo na této situaci nese vinu, teď podle Koštiala zkoumá právní odbor mikulovské radnice.

autor: gaj
Spustit audio