Kvůli klesajícímu zájmu omezují nemocnice v regionu provoz očkovacích i testovacích center

Epidemie koronaviru dál slábne. Ubylo hospitalizovaných, aktuálně jich v nemocnicích v regionu leží s covidem-19 celkem 515. Dál klesá i zájem o očkování a testování.

Znojemská nemocnice omezuje provoz testovacího i očkovacího centra. Zdravotníci budou testovat jen v pondělí, středu a pátek od 7 do 9 hodin. Mluvčí zařízení Petra Veselá uvedla, že kapacita je asi 120 testů denně, zájem je ale zhruba čtvrtinový. Očkovací ambulance bude otevřená pouze v pondělí a čtvrtek dopoledne.

Končí také druhé očkovací místo, které ve Vídeňské ulici provozovala Fakultní nemocnice Brno. V pátek (18. února) zdravotníci v regionu podali 1 768 dávek vakcín, ještě na konci ledna se denní průměr pohyboval kolem sedmi tisíc.

Provozní dobu svého očkovacího centra omezila už také Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, v centru Milenium v Hybešově ulici mají otevřeno do 15 hodin, nově mohou přijít i lidé bez předchozí registrace.

Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích k podobnému kroku také částečně přistoupila. Sníží počet zaměstnanců centra, z 12 na 6. Od příštího týdne pak budou zdravotníci očkovat jen tři dny v týdnu (středa, čtvrtek a pátek). S tím, že čtvrtek bude pravděpodobně vyhrazen pro zájemce o očkování novou proteinovou vakcínou od společnosti NOVAVAX.

Covidová oddělení zatím zůstávají

Ruší nemocnice svá covidová oddělení? Zatím nijak překotně, obě dvě brněnské fakultní nemocnice mají každá zhruba 75 hospitalizovaných s koronavirem, to jsou stále dost vysoká čísla na to, aby lůžka určená pro covidové pacienty zařízení rušila.

Stále platí, že nejvíce pacientů s covidem-19 je hospitalizovaných právě na jihu Moravy. Například pražské nemocnice mají aktuálně o 159 pacientů s koronavirem méně než ty jihomoravské. V krajských nemocnicích je situace odlišná, například v Kyjově, kde museli v listopadu vyhlásit stav nouze, jsou teď v provozu dvě covidové jednotky a neuvažují o jejich rušení. V Břeclavi je aktuálně 35 pacientů s koronavirem na standardních lůžkách a šest na jednotce intenzivní péče, ani tady neplánují rušit covidové oddělení.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související