KVÍZ: Brněnské traktory mají 75 let. Jak je znáte? A jak zdolají rozhlasové vlny?

13. srpen 2021

Český rozhlas Brno chystá další unikátní vysílání. Ozveme se vám i z kabiny jedoucího traktoru. Důvod? Značka, která proslavila Brno, má 75 let.

Přesně 17. srpna 1946 zaregistrovala Obchodní živnostenská komora Republiky Česko-slovenské značku Zetor. Stalo se tak paradoxně pět měsíců poté, co první tři traktory vyrobené v této továrně převzal kupující.

Od té doby se traktory vyrobené v Brně rozjely do všech koutů světa. V době jejich největší slávy jich vznikaly desetitisíce ročně a továrna dávala práci tisícům lidí. Na rozdíl od mnoha jiných kdysi slavných závodů stále funguje, i když v o něco menším.

Český rozhlas Brno připomíná výročí vysíláním ze Zetor Gallery v Brně-Líšni, kde jsou vedle sebe shromážděny traktory z celé výrobní éry. Najít tam lze i unikáty, třeba traktor-kabriolet, pásový traktor nebo řez tímto strojem.

Vysílání se uskuteční v pondělí 16. srpna, tedy v předvečer výročního dne, a to na vlnách Českého rozhlasu Brno. Od 10 do 12 hodin bude Jarka Vykoupilová v galerii se svými hosty, ale přijít tam mohou i všichni zájemci na klasické prohlídky. Záznam vysílání najdete v našem audioarchivu.

Všichni zájemci si mohou už teď vyzkoušet náš kvíz se zajímavostmi o Zetoru a brněnských traktorech (a kupodivu i o jedné zetorácké závodničce). Za každou správnou odpověď dostanete bonusovou informaci. Tak se do toho pusťte!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.