Květy barborek zkrášlí váš vánoční stůl i slavnostní pokrmy

4. prosinec 2021

O svátku svaté Barbory natrhané větvičky ovocných stromů a tzv. zlatého deště dřív sloužívaly nejen jako okrasa, ale také jako prostředky k věštění budoucnosti.

Některé lidové tradice spojené s barborkami popisuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Radí, jak se o barborky starat, a připomíná také léčivé účinky višní, třešní i zlatice. Víte, že zlatice prostřední je jednou z 50 nejdůležitějších bylin tradiční čínské medicíny?

Ne každý může nebo chce investovat do vermikompostéru, a přesto by rád zpracovával bioodpad z domácnosti na kompost pro své rostliny. Je to i váš případ? Designérka přírodních zahrad Alena Lehmannová nabízí řešení: vyrobte si vlastní malý vermikompostér.

Nemáte využití pro kompost, ale i tak se chcete chovat ekologicky a bioodpad ze své domácnosti zbytečně nevyhazovat? Komunitní zahrada Pěstírna DEPO nově nabízí kompostování bioodpadu pro veřejnost. Podmínky přibližuje Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor.

U nás nejčastěji pěstované druhy ptačího zobu, vejčitolistý a obecný, si zachovávají listy až do zámrazu. Jsou tudíž oživením podzimní a časně zimní zahrady. Podle zahradníka Tomáše Pražáka je další předností ptačího zobu snadné tvarování řezem, hodí se do živých plotů a při troše šikovnosti z něj můžete vytvořit až umělecké dílo.

Zveme například na Adventní dílny 16. a 17. 12. v Muzeu církevního umění v Plzni a na karlovarský Advent v lázeňských lesích od 10. do 23. 12.

Možnosti kvalitního designu v minimálním prostoru představuje letošní 6. ročník pravidelné podzimní akce Plzeň Design Week. Podrobnosti přináší spoluorganizátorka Lucie Kaslová.

Jako rozvité květy s baňatým středem vypadají hvězdovky. Patří mezi břichatkovité houby. V Česku jich roste kolem 20 druhů. A jak říká mykolog Zdeněk Hájek, ačkoli nejsou jedlé, houbaře pohled na ně potěší.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio