Květáková polévka s pomerančovou kůrou a mandlemi

Páteční apetýtové recepty vás zavedou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Krémovou květákovou polévku s pomerančovou kůrou a praženými mandlemi.

Budete potřebovat:

  • 1 malý květák, nakrájený na kousky i s košťálem (hrst nejhezčích malých růžiček dáme stranou)
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibuli
  • 1 bio pomeranč
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • ¼ lžičky muškátového květu
  • 6-8 zrnek zeleného pepře
  • olivový olej
  • domácí semínkovou (nebo oříškovou) smetanu
  • hrst neloupaných mandlí
  • petrželku

Postup:

  1. Rozehřejeme v hrnci olivový olej a osmažíme dozlatova na kostičky nakrájenou petržel a cibuli.
  2. Přidáme tymián, muškátový květ a zelený pepř.
  3. Z půlky pomeranče ostrouháme kůru a dáme stranou.
  4. Samotný pomeranč oloupeme až na dužinu, nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce spolu s květákem.
  5. Zalijeme litrem vody nebo zeleninového vývaru, osolíme a pozvolna vaříme bez pokličky asi 20 minut.
  6. Přidáme pomerančovou kůru a vaříme dalších 5 minut.
  7. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
  8. Přidáme rostlinnou smetanu, a pokud je to potřeba, polévku osolíme, trochu zředíme, nebo naopak zahustíme lžící rýžové mouky rozmíchané v troše studené vody.
  9. Přidáme zbylé květákové růžičky a polévku vypneme.
  10. Mandle nasucho opražíme na pánvi a nahrubo podrtíme.
  11. Polévku podáváme posypanou drcenými mandlemi a ozdobenou petrželkou.

Tip na přípravu domácí rostlinné smetany

Potřebujete:

  • 100 g slunečnicových semínek, loupaných mandlí nebo kešu ořechů namočených přes noc
  • vodu
  • špetku soli
  • lžíci lahůdkového droždí
  • 2 polévkové lžíce oleje neutrální chuti (nemusí být)
  1. Ořechy či semínka propláchneme a zalijeme malým množstvím vody (asi 100 ml).
  2. Přidáme všechny ingredience a rozmixujeme na hladký krém.
  3. Olej zašleháme po kapkách, abychom docílili krémovější konzistence nebo ho klidně úplně vynecháme.
  4. Smetanu použijeme dle potřeby – je vynikající nejen v polévkách, ale i v omáčkách, třeba na těstoviny.

Související

  • Indická řepová polévka s červenou čočkou

    V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku.

  • Kapustňák

    Páteční apetýtové recepty zvou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Kapustňák, ruskou zelnou polévku s jáhly.

  • Mrkvová polévka s tahini

    Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.