Květáková polévka s pomerančovou kůrou a mandlemi
Páteční apetýtové recepty vás zavedou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Krémovou květákovou polévku s pomerančovou kůrou a praženými mandlemi.
Budete potřebovat:
- 1 malý květák, nakrájený na kousky i s košťálem (hrst nejhezčích malých růžiček dáme stranou)
- 1 kořen petržele
- 1 cibuli
- 1 bio pomeranč
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- ¼ lžičky muškátového květu
- 6-8 zrnek zeleného pepře
- olivový olej
- domácí semínkovou (nebo oříškovou) smetanu
- hrst neloupaných mandlí
- petrželku
Postup:
- Rozehřejeme v hrnci olivový olej a osmažíme dozlatova na kostičky nakrájenou petržel a cibuli.
- Přidáme tymián, muškátový květ a zelený pepř.
- Z půlky pomeranče ostrouháme kůru a dáme stranou.
- Samotný pomeranč oloupeme až na dužinu, nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce spolu s květákem.
- Zalijeme litrem vody nebo zeleninového vývaru, osolíme a pozvolna vaříme bez pokličky asi 20 minut.
- Přidáme pomerančovou kůru a vaříme dalších 5 minut.
- Poté polévku rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
- Přidáme rostlinnou smetanu, a pokud je to potřeba, polévku osolíme, trochu zředíme, nebo naopak zahustíme lžící rýžové mouky rozmíchané v troše studené vody.
- Přidáme zbylé květákové růžičky a polévku vypneme.
- Mandle nasucho opražíme na pánvi a nahrubo podrtíme.
- Polévku podáváme posypanou drcenými mandlemi a ozdobenou petrželkou.
Tip na přípravu domácí rostlinné smetany
Potřebujete:
- 100 g slunečnicových semínek, loupaných mandlí nebo kešu ořechů namočených přes noc
- vodu
- špetku soli
- lžíci lahůdkového droždí
- 2 polévkové lžíce oleje neutrální chuti (nemusí být)
- Ořechy či semínka propláchneme a zalijeme malým množstvím vody (asi 100 ml).
- Přidáme všechny ingredience a rozmixujeme na hladký krém.
- Olej zašleháme po kapkách, abychom docílili krémovější konzistence nebo ho klidně úplně vynecháme.
- Smetanu použijeme dle potřeby – je vynikající nejen v polévkách, ale i v omáčkách, třeba na těstoviny.
Související
-
Indická řepová polévka s červenou čočkou
V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku.
-
Kapustňák
Páteční apetýtové recepty zvou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Kapustňák, ruskou zelnou polévku s jáhly.
-
Mrkvová polévka s tahini
Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.